Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox Phaser 3100 MFP-X

Črno-beli laserski tiskalniki so še vedno delovno živinče današnjih pisarn. Dodatek optičnega bralnika in kopirne naprave pa to njihovo vlogo še okrepi. V cenovno dostopnejšem delu Xeroxove ponudbe najdemo napravo Phaser 3100 MFP-X. Malce višja naprava, ki pa jo lahko kljub vsemu postavimo tudi na mizo, seveda če ta zdrži Phaserjevih 23 kilogramov. Omislimo si lahko tudi različico s črko "S" na koncu imena, bistvena razlika je predvsem to, da pri slednjem ni samodejnega podajalnika. Napravo priklopimo na računalnik prek USB, žal ni omrežnega vmesnika.

Xerox obljublja hitrost tiska do 21 strani na minuto, po našim meritvah je zelo blizu - slabih 20 strani. Še najbolje se obnese pri tisku navadnega besedila, kjer je v povprečju v svoji skupini. Za 15 strani v obliki .doc potrebuje minuto in tri sekunde. Takoj, ko pride v igro grafika, pa se spusti pod povprečje. Za vektorsko sliko velikosti A4 potrebuje 23 sekund, to je najslabše v razredu. Malce preseneti čas bitne slike, ki jo natisne v 24 sekundah. To sicer ni povprečno, a spet ni slabo. K slabim rezultatom še najbolj pripomore počasen tisk prve strani, pri katerem po daljšem premoru čakamo kar 34 sekund. Enako dolgo je potreboval tudi za tisk ene strani v formatu PDF (to je trikrat dlje kot pri najboljših v tem razredu).

Seveda pa ni vse v hitrosti, a žal tudi kakovost ni nič posebnega. Spet je najbolje pri besedilu, ki je zelo dobro. Pri bitnih in vektorskih slikah pa se močno pozna sorazmerno nizka ločljivost, saj so tako ene kot druge opazno pikčaste. Tudi nad prehodi smo bili razočarani, saj je raster kar opazen.

Phaser se močno odkupi z zelo nizko ceno posamezne natisnjene strani. Ta je le dva centa, to je najceneje v tej skupini. Najbližji zasledovalci sicer ne zaostajajo veliko (2,2 centa), a se pri velikih količinah tudi to pozna. Tudi sama cena naprave 225 evrov je razmeroma ugodna. Med uporabo pa nas je tudi zmotil odlagalnik, ki sprejme le 50 listov (petkrat manj, kot jih lahko spravimo v podajalnik), hkrati pa je silno ozek in nameščen tik pod komandno ploščo.

Xerox Phaser 3100 MFP-X

Kaj: ČB laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, fax.

Vmesniki: USB, faks.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 21 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 96 MB pomnilnika.

Cena: 225,96 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2 centa.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si

Za: Cena naprave, cena natisnjene strani.

Proti: Hitrost, zmogljivost odlagalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji