Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox Phaser 3250V/DN

Preizkusili smo najosnovnejši Xeroxov črno-beli laserski tiskalnik Phaser 3250. Tiskalnik je zaradi precej kompaktnih mer razmeroma nemoteč na pisarniški mizi, čeprav oblikovno ne izkazuje neke umetniške dovršenosti. Na splošno vizualno ne pritegne posebne pozornosti. Navsezadnje to sploh ni pomembno, saj na koncu šteje le, kaj se skriva pod pokrovom. In na naše presenečenje Phaser 3250 skriva marsikaterega aduta. Na voljo smo imeli različico, ki ima vgrajeni omrežni vmesnik - to je za tako osnovni tiskalnik nekoliko nad povprečjem.

Xerox Phaser 3250V/DN

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec

Navedena hitrost: 28 strani na minuto črno-belo.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) , PostScript3, 32 MB.

Cena: 198,99 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,1 centa.

Prodaja: Xerox Slovenija, www.xerox.si.

Za: Oprema, hitrost tiska.

Proti: Kakovost izpisa bitnih slik.

Namestitev gonilnikov nam ni povzročala nobenih preglavic, na naše presenečenje pa zmore Phaser 3250 tudi posnemanje PostScript 3. Glede hitrega delovanja smo bili malenkost skeptični, saj ima vgrajenega le 32 MB pomnilnika, kljub temu da ima možnost tiskanja v ločljivosti 1200 × 1200 pik na palec. Delo s tiskalnikom ne predstavlja težav, saj sta barvilo in valj skupna, razen tipke za preklic pa drugega na tiskalniku ne bomo našli. Vsekakor pa je pohvalno, da so v tako kompaktni škatlici našli prostor še za samodejni obračalnik listov. Tako so Phaser 3250 dobesedno naphali z dobrotami.

Zanimalo nas je še, ali je mogoče vso to opremo tudi kakovostno uporabiti. Seveda kaj drugega kot odlične kakovosti besedilnega izpisa niti ne gre pričakovati. Zato smo se bolj osredotočili na izpis grafike oz. fotografij. Tu navdušenje nekoliko uplahne, saj poleg nadpovprečne opreme izpis žal ni nadpovprečno dober. Kljub visoki ločljivosti je pri tisku bitne slike še vedno nekoliko opazen raster, prav tako lahko opazimo vodoravne rahlo svetleče proge, ki so nastajale kljub polni kaseti z barvilom. S tiskom vektorske slike smo se lahko prepričali, da mu gre tiskanje podrobnosti zelo dobro od rok, sivinski prelivi pa so zvezni zgolj pri visoki ločljivosti. Nekoliko moteč je tudi nekakšen naključni vzorec pri popolnoma črnih odtenkih.

Kljub nekoliko povprečni kakovosti tiska si je s hitrostjo nekoliko popravil ugled. Izdelovalec navaja hitrost 28 strani na minuto in do popolnoma istega rezultata smo prišli tudi z našimi meritvami. Prvo stran tiska sicer nekoliko dlje, a vendar za petnajst strani dokumenta porabi le štirideset sekund. Poslovna poročila mu ne povzročajo nobenih dodatnih težav in tako sedemindvajset strani natisne v minuti in šest sekund, za tiskanje na obe strani pa porabi še enkrat toliko, to pa je v primerjavi s konkurenti precej hitro. Kljub temu da nismo pričakovali višjih hitrosti pri tiskanju v načinu PostScript 3, je za fotografijo pri najvišji ločljivosti potreboval le sedeminštirideset sekund in s tem prekosil skoraj vse konkurente. Kljub precejšnji kompaktnosti je tiskalnik med delovanjem razmeroma tih, z bogato opremo in dokaj ugodnim izpisom pa bo hitro našel pot na marsikatero pisarniško mizo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji