Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera Mita FS-C5300DN

Kljub temu da je Kyocera bolj specializirana za ponudbo črno-belih laserskih tiskalnikov, pa njihova paleta barvnih modelov kljub temu hitro raste in v ponudbi se znajdejo tako multifunkcijske naprave, kot visoko zmogljivi barvni tiskalniki formata A3. Tokrat preizkušeni model sodi v sam vrh njihove ponudbe, ko govorimo o klasičnih A4 barvnih tiskalnikih, ki ne omogočajo skeniranja in pošiljanja faksirnih sporočil.

Naprava že na prvi pogled deluje zajetno, vendar je grajena dovolj ozko, da jo lahko stisnemo v kak tesnejši kot, pomembno je le, da nam je na voljo dovolj višine. Tudi masa naprave ne bo razočarala tehtnice, saj se bo njen kazalec premaknil vse do številke 30 kg, to pa pošteno občutimo že pri prenašanju tega tiskalnega stroja. So pa uporabljeni materiali kakovostni, kar je opaziti že na prvi pogled, barvila so lepo dostopna, pokrov, ki jih pokriva, pa je sestavljen trdno in se lepo odpira. Na vrhu pokrova so tudi tipke za upravljanje tiskalnika in zaslon LCD. Prav tako bi težko našli grajo za vratca, ki pokrivajo posodo za odpadne barve, pa tudi za tista, ki pokrivajo filter za preprečevanje vdora prahu v notranjost tiskalnika. Oboja se odpirajo s pritiskom na gumb, podobno kot tudi dodaten večnamenski podajalnik, katerega zmogljivost je 150 kosov papirja. Sicer se zdi osnovni podajalnik papirja nekoliko preveč skromen, saj bi pri tako velikih mesečnih zmogljivostih, kot je 100.000 natisnjenih strani, pričakovali zmogljivejšega. Ta prenese le 250 listov papirja, problem pa je rešljiv z dokupom dodatnih predalnikov, s katerimi lahko zmogljivost podajalnika zvišamo na 2150 listov.

Hrupnost tega tiskalnika nikakor ne povzroča motečega elementa, ga pa kljub temu lahko prestavimo daleč stran od delovnega okolja in povežemo z več uporabniki prek vgrajene omrežne povezave. Poleg tega je tiskalnik, kot lahko razberemo že iz imena, opremljen tudi z dupleks enoto, ki deluje v primerjavi z nekaterimi dražjimi Kyocerinimi modeli sorazmerno hitro, mnogi tekmeci drugih znamk pa ga kljub temu dosti prekašajo. Za izpis na obe strani potrebuje približno 70 % dlje kot za izpis na eno stran. Sicer tiskalnik deluje hitro, deklarirana hitrost je 26 strani na minuto, tako barvnega kot črno-belega tiska, mi pa smo vsakih 60 sekund našteli celo eno stran več. Tudi nad kakovostjo izpisa smo bili pozitivno presenečeni, ta je nekako v zgornji tretjini svojega razreda, nekaj rastra je vidnega le na kožnih odtenkih. Ločljivost tiska je 600 pik na palec, kakovost besedila pa je prav tako na dovolj kakovostni in pričakovani ravni. Za 20 strani dolg dokument v formatu PDF je tiskalnik potreboval 2 minuti in 23 sekund, preizkusna stran naslovnice revije Monitor v formatu PDF pa je bila natisnjena v 32 sekundah. Na njej prav tako nismo opazili prevelikih barvnih odstopanj.

Preizkušeni tiskalnik je bil opremljen z 256 MB pomnilnika, ki ga je mogoče nadgraditi na 1 GB, prav tako je tiskalniku mogoče vgraditi 40 GB diska, za še lažje delo z datotekami.

Cena izpisa je, kot je pri Kyocerinih tiskalnikih že kar v navadi, ugodna, saj tiskalnik, ki ga cenijo na 911 evrov, natisne barvno stran za ceno 7,3 centa, črno-bela stran pa vas udari po žepu za 1,3 centa.

Kyocera Mita FS-C5300DN

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov, 150 listov (večnamenski podajalnik); PCL 6, PCL5C, Postscript 3, PDF Direct print; 256 MB.

Cena: 1093 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,3 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 7,3 centa.

Prodaja: Xenon-Forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa, ozko, čeprav zajetno ohišje, dobra hitrost in kakovost barvnega izpisa.

Proti: Zmogljivost osnovnega podajalnika glede na tehnične zmogljivosti, viden raster na kožnih odtenkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji