Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Nashuatec SP8200dn

Najzmogljivejši črno-beli laserski tiskalniki se marsikomu že zdijo kot dinozavri. Velike, težke naprave, ki so že odslužile svoje in jih prehitevajo barvni evolucijski bratje. Toda v velikih pisarnah sta nizka cena izpisa in velika mesečna zmogljivost še vedno spoštovanja vredni lastnosti, kar zadeva to dvoje, pa črno-beli tiskalniki še vedno kraljujejo. Po skoraj dveh letih smo spet dobili v preizkus enega izmed opisanih strojev, tokrat Nashuatecovega SP8200dn.

Črki na koncu označujeta dva nepogrešljiva dodatka, samodejni obračalnik (dupleks) ter omrežni priključek. Velik, čez 70 kilogramov težak stroj bo namreč našel svoje mesto v kakem vogalu pisarne, daleč od vseh zaposlenih, nanj bomo tiskali prek omrežja. Zaradi razmeroma glasnega tiskanja ga bo redkokdo trpel blizu svoje delovne mize. Vmesnik USB je seveda tudi na voljo, dokupimo lahko brezžični vmesnik WLAN ter hitrejši omrežni vmesnik z gigabitno hitrostjo prenosa (zakaj bi to hoteli??), po vzporednem vmesniku pa se ozira vedno manj uporabnikov. Kar se tiče dela s papirjem, je tiskalnik med najzmogljivejšimi, v osnovi premore dva predala po 550 listov (torej skupaj 1100 listov), na večnamenski podajalnik lahko damo še 100 listov. Dokupimo lahko še več predalov in zmogljivost povečamo na 4400 listov, seveda velikosti A4. Tiskalnik lahko namreč tiska tudi na večji format A3.

Tudi hitrost tiska je povsem pisarniška. Že nazivna hitrost petdeset strani na minuto je občudovanja vredna, na našem preizkusu smo izmerili 49,8 strani na minuto, nazivna hitrost torej povsem drži. Najhitreje se je izkazal pri besedilih. Petnajst strani navadnega besedila natisne v 19 sekundah, petdeset strani pa v minuti in štirih sekundah. Po računih sodeč se slabše obnese le pri tisku vektorske slike, za katero potrebuje 9 sekund, a so odstopanja v tem razredu resnično majhna. Tudi tiskanje na obe strani je hitro, trikratno poročilo na devetih straneh natisne v 39 sekundah, pri uporabi samodejnega obračalnika pa se ta čas poviša na 47 sekund.

Sodeč po razmeroma nizki ločljivosti tiska, 600 × 600 pik na palec, ne moremo pričakovati ravno najvišje kakovosti tiska. To je potrdil tudi preizkus. Besedilo je več kot solidno, grafika pa le za silo. Pri prehodih se vidi nekaj rastra, pri svetlejših odtenkih pa so vidne posamezne pike. Se pa zato tiskalnik močno odkupi pri ceni izpisa, ki je le 0,4 centa na črno-belo stran. Tudi cena samega tiskalnika ni pretirana (vsaj če ga primerjamo z drugimi v tej skupini), 2950 evrov. Videti je, da se tudi dinozavri še držijo med živimi.

Nashuatec SP8200dn

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A3 (najzmogljivejši črno-beli).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 50 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 2 × 550 listov (predala) + 100 listov (podajalnik), PCL6, PostScript3; 256 MB.

Cena: 2950 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,4 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost, cena izpisa, cena tiskalnika.

Proti: Kakovost izpisa, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji