Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Lexmark X264dn

Lexmarkov novi X264dn je srednje velik večopravilni črno-beli laserski tiskalnik - naprava, kakršnih najdemo po pisarnah na tisoče. V vseh pogledih je opazno zmogljivejši od domačih naprav (tudi cenovno se od njih loči), a po priporočeni mesečni zmogljivosti in naprednih funkcijah in dodatkih zaostane za največjimi napravami (kakršna je sorodni X736de). V primerjavi z njimi je tudi nekajkrat cenejši in je tako dobra izbira za manjše pisarne (ali take, ki jim je gospodarska kriza zmanjšala proračun za take naprave).

Torej, naprava je predvsem po zaslugi samodejnega podajalnika razmeroma visoka. Kljub temu jo lahko brez težav uporabljamo tudi na mizi (tehta 19,5 kg). Poleg vmesnika USB je na voljo tudi omrežni priključek in to je vsekakor dobrodošlo. Nam se zdi smiselno, da napravo postavimo malo dlje od uporabnikov. Kot prvo, ni ravno najtišja, kot drugo, pa dobesedno smrdi. No, Monitorjevi preizkuševalci tiskalnikov teh vonjav niti ne opazimo več, a naše preizkusno živalstvo (sodelavci) se je nad vonjem opazno pritoževalo. Še ena omembe vredna funkcija je enota za samodejno tiskanje na obe strani, ki na takih tiskalnikih ne sme manjkati.

Hitrost naprave je zelo solidna, sploh glede na ceno. V primerjavi z dražjim X736de se izkaže zelo dobro - obljublja 28 strani na minuto, natančno toliko, kot smo jih tudi dejansko namerili (model X736de ima še pet strani na minuto več). Tudi drugi posamezni rezultati so v ospredju med osnovnimi črno-belimi večopravilnimi laserskimi tiskalniki. Zelo dobro se je obneslo tiskanje katerihkoli posameznih strani (torej bitne ali vektorske grafike, besedila itd.) - tu se pozna hiter izpis prve strani, le osem sekund. Nenavadno hiter je tudi izpis razmeroma zahtevnih dokumentov v obliki PDF - naša naslovnica je bila natisnjena v desetih sekundah, za dvajset strani pa je potreboval slabo minuto.

Lexmark X264dn ima tudi razmeroma nizke stroške obratovanja. Izpisana stran stane le 2,6 centa, to je najboljši rezultat v tej skupini naprav. Kakovost sicer ni nič posebnega (kljub razmeroma visoki ločljivosti 1200 × 1200 DPI), najpomembneje pa je, da je besedilo odlično. Stroj je med dražjimi v tem segmentu, saj bomo zanj odšteli 349 evrov. Veliko, a vendarle bistveno manj kot za kako večjo pošast.

Lexmark X264dn

Kaj: Laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PostScript, 64 MB pomnilnika.

Cena: 349 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si.

Za: Hitrost izpisa, cena izpisa.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji