Testi - Laserski tiskalniki / Avtor - Arnold Marko

 • Brother HL-1870N

  HL-1870 je naslednik Brotherjevega modela HL-1670N. Izboljšana je predvsem hitrost tiskanja, ki se je dvignila s 16 na 18 strani na minuto, tiskalnik pa je dobil tudi nekoliko več pomnilnika - namesto 16 MB pri modelu HL-1670N ima zdaj 32 MB, ki jih je mogoče razširiti do največ 144 MB. Največja ločljivost, s katero lahko tiska pogon, je pravih (torej ne programskih) 1200 × 1200 pik na palec. Tiskalnik je serijsko opremljen tudi z enoto za tiskanje na obe strani, a je ta nekoliko počasnejša, saj zmore ob njeni uporabi tiskalnik le še hitrost 7,5 strani na minuto. Tiskalnik ima poleg vzporednega vmesnika in vmesnika USB tudi omrežni vmesnik za povezavo v omrežje.

  Objavljeno: 11.9.2005 16:54 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • Brother HL-5050

  V spodnjem cenovnem razredu je Brother zastopan tudi s pisarniškim modelom HL-5050. Gre za model, ki ima uradno hitrost 16 strani na minuto in jo je na našem preizkusu tudi zares dosegel (in celo za nekaj odstotkov presegel). Ob tem tiskalnik tudi zelo hitro izpiše prvo stran, ob tiskanju preizkusnega besedila se je natisnila v vsega 12 sekundah. Za tiskanje petnajst strani besedila je potreboval minuto in štiri sekunde, poročilo z grafikoni je izpisal v 41 sekundah (tri kopije istega besedila v minuti in 45 sekundah), s 25 MB veliko bitno sliko je "opravil" v 15 sekundah, vektorski dokument iz Corel Drawa pa je natisnil v 12 sekundah. Zelo solidni časi, torej.

  Objavljeno: 9.9.2005 19:11 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • Xerox Phaser 3400

  Phaser 3400 je mišljen kot zmogljiv tiskalnik za enega uporabnika ali manjše skupine. Oblikovan je zelo pisarniško (a lepo), izstopa predvsem višina. Ta je predvsem posledica zmogljivega predala na spodnji strani, ki sprejme do 550 listov papirja velikosti A4, nad njim pa je še večnamenski podajalnik z zmogljivostjo sto listov. Ta in odlagalnik na hrbtni strani (zmogljivost sto listov) omogočata tudi tiskanje po ravni poti papirja, kar je primerno za debelejše nosilce. Drugače uporabljamo globok odlagalnik na zgornji strani, ki sprejme do 250 listov. Kot razširitev je na voljo še dodatni predal za 550 listov. Deklarirana hitrost tiskanja je 16 strani na minuto, prvo stran naj bi tiskalnik izpisal v manj kakor 12 sekundah. Opremljen je s 16 MB pomnilnikom, kar je dovolj tudi za izpis velike (25 MB) bitne slike, sicer ga je mogoče razširiti do največ 80 MB.

  Objavljeno: 13.7.2005 21:12 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • Ricoh AP3800

  Ricoh in Nashuatec že vrsto let uspešno sodelujeta pri razvoju laserskih tiskalnikov in plod tega sodelovanja je tudi Ricoh AP3800, ki smo ga kot Nashuatecov DSc38 v Monitorju že opisali v februarski številki. Tiskalnik je predvsem zelo hiter (uradno število izpisov na minuto je 38 črno-belih ali 28 barvnih), kar omogoča tiskalni mehanizem, ki tiska v enem prehodu. V ta namen sta vgrajena dva valja, en za črno in en za barvno barvilo. Poleg tega k hitrejšemu izpisovanju prispeva še sistem tiskanja, ki "naloži" črnilo v poseben mehanizem, iz katerega ga tiskalnik potem veliko hitreje prenaša na valj. Prednost tega je tudi to, da je črnilo mogoče zelo enostavno menjati. Na vrhu tiskalnika so namreč pod pokrovom na desnem robu plastične posodice s črnilom, kar bodo znali ceniti v okoljih, kjer se veliko tiska. Temu je tiskalnik nedvomno tudi namenjen, mišljen je namreč predvsem kot omrežni tiskalnik s petimi do dvajsetimi uporabniki. Slabost te rešitve pa je, da mora tiskalnik barvilo po določenem času znova naložiti v mehanizem, kar vsakič vzame tudi do dve minuti časa. Pri tiskanju ne preveč zapolnjenih dokumentov to sicer ni preveč moteče, pri dokumentih z večjimi zapolnjenimi ploskvami pa že bolj, saj potem barvilo nalaga na približno 70-80 listov velikost A4.

  Objavljeno: 13.7.2005 21:12 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
 • Kyocera FS-9100DN

  Model FS-9100 so pri Kyoceri predstavili skupaj z modelom FS-9500, ki smo ga predstavili aprila. Tako kot predhodnik, to je model FS-9000, ima deklarirano hitrost 36 strani na minuto, izboljšave pa se skrivajo predvsem v hitrejšem prenosu in obdelavi prve strani - torej je čas do začetka tiskanja krajši. To precej vpliva na končni čas, predvsem pri krajših dokumentih (kar večina dokumentov tudi je), čeprav še vedno ne dosega hitrosti nekaterih konkurentov. Napredek je tudi "viden", saj je FS-9100dn oblikovan zelo zanimivo, posebej izstopa kombinacija črne in bele plastike ter opazno nameščena krmilna plošča na levi strani tiskalnika. Ta omogoča dober nadzor in preprosto nastavljanje možnosti tiskalnika, le zaslon LCD bi lahko bil večji.

  Objavljeno: 13.7.2005 21:12 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • Tally T8024

  V Tallyju se niso nikoli skrivali za "zveneča" dolga imena, temveč uporabljajo kratke oznake. T8024 tako označuje poceni, a zelo dober pisarniški tiskalnik s pogonom, ki tudi barvno tiska le v enem prehodu. Njegova deklarirana hitrost je kar 24 strani na minuto, kar je sploh najhitreje v tem razredu laserskih tiskalnikov. V praksi je dosegel celo pol strani več (in to z našim preizkusnim besedilom, ki je celo zahtevnejše od standardnih strani za merjenje hitrosti), a je imel resda dokaj povprečen čas za izpis prve strani - za tako hiter tiskalnik je 24 sekund vendarle veliko, saj je prvo stran petnajst strani dolgega preizkusnega besedila tiskal 25 sekund, preostalih štirinajst pa le 24 sekund. Glede na to, da je velika večina dokumentov dolga stran ali dve, je to moteče. Je pa tiskalnik resnično hiter pri tiskanju barv - devet strani dolgo poslovno poročilo, obogateno z barvnimi grafikoni, je tiskal 33 sekund, minuto in 34 sekund pa je potreboval za izpis treh kopij tega dokumenta. Težav ni imel niti z velikimi bitnimi slikami, saj je 25 megabajtov veliko preizkusno sliko natisnil v vsega 20 sekundah. Omenimo tudi, da je tiskalnik serijsko opremljen z enoto za tiskanje na obe strani, ki je zelo hitra - čas tiskanja namreč podaljša le za slabih trideset odstotkov (nekateri konkurenčni izdelki podaljšajo čas izpisovanja tudi do dvakrat).

  Objavljeno: 8.3.2005 20:10 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
 • Oki B6200

  B6200 je tiskalnik LED, ki po razmeroma ugodni ceni ponuja hitrost tiskanja kar 24 strani na minuto. Na voljo je v osnovni različici, ki ima le vzporedni, USB 2.0 in celo zaporedni vmesnik, različici B6200n, ki ima tudi omrežni vmesnik, ter različici B6200dn, ki ima tudi enoto za tiskanje na obe strani. Osnovno izvedbo je sicer mogoče tudi nadgraditi z obema omenjenima dodatkoma. Omeniti velja, da sta močnejši izvedbi občutno dražji od osnovnega modela, ki smo ga preizkusili mi (model B6200n, ki ima še omrežno kartico, je, recimo, za polovico dražji od modela B6200). Tiskalnik ima dva predala za papir. Eden ima zmogljivost 150 listov pisarniškega papirja A4, drugi 250. Oba sta precej nizka in imata prozoren plastični pokrov, ki pokriva polovico dolžine predala. Ta je pri vstavljanju papirja prej moteč kot koristen. Dodatno je tiskalnik mogoče razširiti še z dvema predaloma za 550 listov. Večnamenskega podajalnika papirja ni. Papir se sicer odlaga na vrhu tiskalnika na zelo nagnjeno odložišče, z licem navzdol, prostora pa je za 250 listov. Odložišče je sicer hkrati tudi pokrov kartuše s črnilom in valjem; ta zadostuje za izpis 10.000 listov A4 pri pokritosti 5 %, a novemu tiskalniku je priložena kartuša za le 6000 izpisov. Pomnilnika ima tiskalnik kar 128 MB, kar bi za tak "neomrežen" model moralo zadostovati, je pa mogoče pomnilnik še razširiti z 512 MB modulom (skupaj torej kar 640 MB pomnilnika). Tiskalnik ima tudi upravljalno ploščo z enobarvnim zaslonom LED, prek katerega uporabljamo menuje, v katerih pa je vsaj pri tej različici le malo nastavitev, ki zadevajo predvsem velikost papirja, izbor predala ipd. Tiskalnik v vseh različicah podpira opisne jezike PCL 5e, PCL 6, Epson FX in postscript 3. Mi smo ga preizkusili z opisnim jezikom PCL 6.

  Objavljeno: 8.3.2005 20:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • Oki Okipage B4350

  Med Okijevimi cenejšimi modeli črno-belih laserskih tiskalnikov iz serije Okipage najdemo tudi model B4350, ki je namenjen nekoliko zahtevnejšemu domačemu uporabniku, še primernejši je za delovno mizo v pisarnah, v izvedbi z omrežnim vmesnikom tudi za manjše skupine (priporočen obseg tiskanja je do 30.000 listov na mesec). Temelji na tehnologiji tiskanja LED, ki je značilna za Okijeve tiskalnike. Namesto laserja so tako za osvetljevanje uporabljene svetlobne diode. Tiskalnik ima uradno hitrost tiskanja 22 strani na minuto, kar ga uvršča med najhitrejše predstavnike tega razreda. Tako na papirju, v praksi pa je na naših preizkusih dosegal hitrost tiskanja celo 22,4 strani na minuto. Dober je tudi čas, ki ga tiskalnik porabi za izpis prve strani. Ta je namreč le okoli 12 sekund. Konkretno to pomeni, da je tiskalnik potreboval 49 sekund za izpis 15 strani dolgega preizkusnega besedila, dve minuti in 23 sekund za izpisi 50 strani, 28 sekund za izpis devet strani dolgega poslovnega poročila obogatenega z grafikoni, devet sekund mu je vzel dokument v Corelu. S 25 MB bitno sliko je opravil v 14 sekundah pri ločljivosti 600 pik na palec in v 24 sekundah ob uporabi največje ločljivosti tiskanja 1200 × 600 pik na palec. Opozoriti velja, da potrebuje za prehod iz stanja mirovanja več kot štirideset sekund za segrevanje.

  Objavljeno: 8.3.2005 20:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • Oki C7350n

  Oki C7350n nadaljuje serijo barvnih tiskalnikov velikosti A4 z zmogljivim pogonom, ki namesto laserja uporablja svetlobo LED. Še posebej pri enoprehodnih barvnih tiskalnikih je tako mogoče precej poceniti izdelavo, je pa res, da imajo tiskalniki LED več omejitev pri izdelavi algoritmov za izboljšanje kakovosti izpisa, saj je več omejitev pri usmerjanju svetlobe na valj. Prav tako je res, da model C7350n ponuja izpisovanje z ločljivostjo 600 × 1200 pik na palec, kar je dovolj velika ločljivost za ostre izpise. Deklarirana hitrost tiskanja je 26 strani na minuto, 24 ob uporabi barv. V praksi smo pri izpisovanju črno-belega besedila namerili 26,7 strani na minuto, čas izpisovanja prve strani pa je bil 16 sekund, kar je povprečno. Glede na predhodnika (to je model 7300) ostaja ohišje praktično enako. Gre za globok tiskalnik, katerega odložišče na zgornji strani je hkrati tudi pokrov, prek katerega imamo dostop do zelo urejenega tiskalnega mehanizma - dvignemo ga podobno kot pokrov motorja pri avtomobilu. Pod pokrovom najdemo zaporedno zložene prostore za vstavljanje barvnih tonerjev. Menjava le-teh je hitra in enostavna. Dostopnost do posameznih delov tiskalnega mehanizma je sicer slabša, še posebej ob zatikih papirja se zgodi, da ti ostanejo na valju pod tonerji. Da bi papir odstranili, je treba izvleči tonerje (ali vsaj del njih). Spredaj ima Oki tudi večnamenski podajalnik papirja (sprejme do 100 listov A4), ki je nad velikim predalom, ki sprejme največ 530 listov. Če to ni dovolj, je mogoče dokupiti še dva enako velika predala. Tiskati je mogoče tudi po ravni poti papirja, za kar je namenjeno odložišče na hrbtni strani tiskalnika (v kombinaciji z večnamenskim podajalnikom), na katerega se listi odlagajo z licem navzgor.

  Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 • HP Laserjet 9050DN

  Med najzmogljivejšimi (črno-belimi) laserskimi tiskalniki ima Hewlett-Packard (kot nesporno največje podjetje s področja tiskalnikov) kar nekaj konkurence (Kyocerini in Lexmarkovi modeli se tudi pri HPju največkrat omenjajo kot resni konkurenti). Modeli serije 9050 (kot nasledniki serije 9000) so nekakšen odgovor na to - so precej hitrejši od predhodnika in se ponašajo z enostavnejšo rabo (menjavo kaset z barvilom) in upravljanjem (prek spletnega brskalnika), kot ga premore konkurenca.

  Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji