Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Laserjet 9050DN

Med najzmogljivejšimi (črno-belimi) laserskimi tiskalniki ima Hewlett-Packard (kot nesporno največje podjetje s področja tiskalnikov) kar nekaj konkurence (Kyocerini in Lexmarkovi modeli se tudi pri HPju največkrat omenjajo kot resni konkurenti). Modeli serije 9050 (kot nasledniki serije 9000) so nekakšen odgovor na to - so precej hitrejši od predhodnika in se ponašajo z enostavnejšo rabo (menjavo kaset z barvilom) in upravljanjem (prek spletnega brskalnika), kot ga premore konkurenca.

Preizkusili smo najbolj opremljen model, Laserjet 9050DN. Gre za velik in zmogljiv laserski tiskalnik formata A3, ki je namenjen rabi v najzahtevnejših okoljih. Na to kažeta predvsem dva predala za papir, ki sprejmeta po 500 listov. Kot dodatek je na voljo podstavek, ki sprejme dodatnih 2000 strani, omislimo pa si lahko tudi t. i. "stacker" za ločevanje izpisov. Tiskalnik ima vgrajen obračalnik za tiskanje na obe strani (ima ga samo ta, najmočnejši model), poleg jezika PCL (5 in 6) podpira tudi postscript 3 in neposredno tiskanje PDF. Mimogrede, na voljo je tudi večnamenska različica - 9050MFT.

Ločljivost tiskalnika je 600 "pravih" pik na palec, s programskim prilagajanjem pa zmore tiskati tudi z ločljivostjo 1200 pik na palec (tehnologija FastRes 1200). Pravzaprav zanimivo, kajti vsi "manjši" Hewlett-Packardovi tiskalniki premorejo pogon prave ločljivost 1200 dpi. Izkaže se, da so rastri pri bitnih slikah in grafikonih res nekoliko boljši kot pri običajnih tiskalniki ločljivosti 600 dpi, vendar opazno slabši od "pravih" 1200 dpi.

Deklarirana hitrost tiskanja je 50 strani na minuto (kar smo dosegli tudi v praksi), za izpis prve strani tiskalnika smo izmerili le devet sekund (HP navaja 8 sekund, vendar to ne zajema časa, ki ga potrebuje sam računalnik), kar je v tem razredu tiskalnikov običajno. Med vmesniki najdemo vzporedni in omrežni vmesnik ter HPjevo razširitveno omrežje, vmesnika USB ni. Tiskalnik ima mehanizem obrnjen tako, da tiska z desne proti levi. Na desni strani najdemo večnamenski podajalnik papirja (zmore tiskati na največ 216-gramski papir), na levi pa namestimo plastično odložišče za "ravno" tiskanje.

Velika kartuša za tiskanje, katere zmogljivost je 30.000 strani (standardnih ISO/IEC 19752 dokumentov) se vstavlja v velik prostor pod vratca na prednji strani tiskalnika. Zaradi velikosti kartuš je te sicer nekoliko teže vstavljati (ker so pač velike), a je prostor za kartušo precej večji od same kartuše, tako da imamo pri vstavljanju dovolj prostora. Kartušo potem, ko jo vstavimo, pričvrstimo z ročico, ki kartušo "pritisne" na mehanizem. Kartuša vsebuje tudi valj (kot pri vseh tiskalnikih HP), ki jo moramo pri nekaterih drugih konkurentih menjati (in plačati) posebej.

Upravljalna plošča je sicer precej obsežna, a kljub temu zelo pregledna. Med drugim nam njena številska tipkovnica omogoča tudi napredne načine tiskanja, kot je "Private Job" - tiskanje se začne šele, ko uporabnik vtipka izbrano kodo (primerno za tiskanje varnostno občutljivih dokumentov). Upravljanje tiskalnika je mogoče tudi prek omrežja, saj ima vgrajen spletni strežnik, ki natančno beleži parametre delovanja, tudi stanje kartuše z barvilom.

Ko tiskalnik vključimo prvič, potrebuje okoli tri minute za zagon, kar je kar veliko - minuto in pol za inicializacijo, še enkrat toliko za ogrevanje. Zanimivo, ob prvem zagonu moramo nastaviti tudi datum in uro (kot vsakemu računalniku).

Sama namestitev tiskalnika v naše omrežje je potekala brez težav. Tiskalnik je sam izbral ustrezne nastavitve, gonilniki pa so tiskalnik potem brez težav našli v omrežju. Pri delovanju je tiskalnik kljub svoji velikosti precej tih, ob tem pa se je na našem preizkusu obnesel tudi kot silno zanesljiv, saj nismo imeli težav s tiskanjem. Edino, kar nas je zmotilo, je to, da tiskalnik po tem, ko tiskanje prekinemo na upravljalni plošči, natisne še precej strani, preden neha izpisovati.

Kakovost izpisa, ki jo tiskalnik ponuja, je zelo dobra, kljub temu pa lahko na sivinskih prelivih vidimo opazne rastre, prelivi pa so na nekaterih mestih tudi prehitri. To se nekoliko pozna tudi na kakovosti tiskanja bitnih slik, kjer so nekoliko vidne vodoravne proge. Za grafične profesionalce bo zelo pomemben podatek, da je v tiskalnik vgrajen zelo hiter procesor, ki z zapletenimi postscriptnimi datotekami opravi kot za šalo. Našo naslovnico v formatu PDF je natisnil v borih 34 sekundah, medtem ko najhujši konkurent (Kyocera FS-9520DN) zanjo potrebuje skoraj dve minuti.

Cena izpisa je povprečna, vendar hkrati kar nekaj višja od najcenejših konkurentov.

HP Laserjet 9050DN

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 9.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: Omrežni, vzporedni.

Velikost (razred): A3 (najzmogljivejši ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (1200 programsko).

Navedena hitrost: 50 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 2 × 500 listov (predal) in 100 listov večnamenski podajalnik; PCL 6, PCL 5e, Postscript 3, PDF; 128 MB/ 512 MB.

Cena: LJ 9050DN 1.189.500 tolarjev, LJ 9050 909.662 tolarjev, LJ 9050N 1.052.482 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 2,4 tolarja.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Zmogljivost, zanesljivost, opremljenost, tiho delovanje.

Proti: Opazni rastri, čas, preden prekine tiskanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji