Objavljeno: 11.9.2005 16:54 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Brother HL-1870N

HL-1870 je naslednik Brotherjevega modela HL-1670N. Izboljšana je predvsem hitrost tiskanja, ki se je dvignila s 16 na 18 strani na minuto, tiskalnik pa je dobil tudi nekoliko več pomnilnika - namesto 16 MB pri modelu HL-1670N ima zdaj 32 MB, ki jih je mogoče razširiti do največ 144 MB. Največja ločljivost, s katero lahko tiska pogon, je pravih (torej ne programskih) 1200 × 1200 pik na palec. Tiskalnik je serijsko opremljen tudi z enoto za tiskanje na obe strani, a je ta nekoliko počasnejša, saj zmore ob njeni uporabi tiskalnik le še hitrost 7,5 strani na minuto. Tiskalnik ima poleg vzporednega vmesnika in vmesnika USB tudi omrežni vmesnik za povezavo v omrežje.

Ohišje tiskalnika je zelo lično izdelano, izstopa pa predvsem velik in pregleden upravljalni del z velikim zaslonom LCD, ki sveti v zeleni, oranžni ali rdeči barvi in uporabnika že na daleč opozarja na stanje delovanja. Na upravljalni plošči je sicer še sedem tipk, s katerimi upravljamo menu, in lučka, ki opozarja na prenos podatkov. Barvilo in valj menjamo prek vrat na prednjem delu tiskalnika, menjava pa je enostavna in zelo hitra. Na zadnji strani ohišja je tudi odlagalni pladenj, ki ga po potrebi odpiramo. Omogoča tiskanje po manj ukrivljeni poti papirja, sprejme do 50 listov papirja, izdelan pa je iz trdne plastike. Standardno odložišče na vrhu tiskalnika, na katerem se papir odlaga z licem navzdol, sprejme do največ 250 listov. Pisarniški predal lahko sprejme do 250 listov A4, razširiti ga je mogoče še z dodatnim predalom zmogljivosti 250 listov. Nad predalom je še večnamenski podajalnik - zmogljivost le-tega je sto listov. Brother je opremljen s široko podporo različnim opisnim jezikom. Na voljo je PCL6, postscript različice 3 (oziroma njen posnetek BR Script 3), posnema pa lahko tudi tiskalnike Epson FX-850 in IBM Proprinter XL, kar je dobrodošlo ob uporabi starejših programov.

Kakovost tiskanja je zelo dobra, črke so ostre in kontrastne, prekrivnost črne je dobra. Bitne slike imajo malo motečih rastrov, vektorski odtisi so ob uporabi postscriptnih gonilnikov odlični, le prelivi so neenakomerni. Uradna navedba o hitrosti tiskanja se je izkazala za pravilno - mi smo izmerili hitrost 18,26 strani na minuto, torej še nekoliko večjo od pričakovane. Je pa res, da je čas, ki ga tiskalnik potrebuje za izpis prve strani, 16 s, to pa je povprečen rezultat. Petnajst strani dolgo preizkusno besedilo tako natisne v minuti in dveh s, devet strani dolgo poslovno poročilo, popestreno z grafikoni, v 41 s (za tri kopije tega potrebuje minuto in 31 s), s 25 MB veliko bitno sliko pa opravi v 28 s.

Brother HL-1870N

Velikost (razred): A4 (srednji razred).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 18 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, BR-Script 3 (posnema postscript 3), Epson FX-850, IBM Proprinter XL ; 32 MB/144 MB; vzporedni, USB in omrežni vmesnik.

Skupna ocena: 8,26.

Cena: 214.800 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,91 tolarja.

Za: Dober upravljalni del, širok izbor opisnih jezikov, kakovost izpisa, enota za tiskanje na obe strani.

Proti: Daljši čas izpisovanja prve strani, počasnejša enota za tiskanje na obe strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji