Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Oki C7350n

Oki C7350n nadaljuje serijo barvnih tiskalnikov velikosti A4 z zmogljivim pogonom, ki namesto laserja uporablja svetlobo LED. Še posebej pri enoprehodnih barvnih tiskalnikih je tako mogoče precej poceniti izdelavo, je pa res, da imajo tiskalniki LED več omejitev pri izdelavi algoritmov za izboljšanje kakovosti izpisa, saj je več omejitev pri usmerjanju svetlobe na valj. Prav tako je res, da model C7350n ponuja izpisovanje z ločljivostjo 600 × 1200 pik na palec, kar je dovolj velika ločljivost za ostre izpise. Deklarirana hitrost tiskanja je 26 strani na minuto, 24 ob uporabi barv. V praksi smo pri izpisovanju črno-belega besedila namerili 26,7 strani na minuto, čas izpisovanja prve strani pa je bil 16 sekund, kar je povprečno. Glede na predhodnika (to je model 7300) ostaja ohišje praktično enako. Gre za globok tiskalnik, katerega odložišče na zgornji strani je hkrati tudi pokrov, prek katerega imamo dostop do zelo urejenega tiskalnega mehanizma - dvignemo ga podobno kot pokrov motorja pri avtomobilu. Pod pokrovom najdemo zaporedno zložene prostore za vstavljanje barvnih tonerjev. Menjava le-teh je hitra in enostavna. Dostopnost do posameznih delov tiskalnega mehanizma je sicer slabša, še posebej ob zatikih papirja se zgodi, da ti ostanejo na valju pod tonerji. Da bi papir odstranili, je treba izvleči tonerje (ali vsaj del njih). Spredaj ima Oki tudi večnamenski podajalnik papirja (sprejme do 100 listov A4), ki je nad velikim predalom, ki sprejme največ 530 listov. Če to ni dovolj, je mogoče dokupiti še dva enako velika predala. Tiskati je mogoče tudi po ravni poti papirja, za kar je namenjeno odložišče na hrbtni strani tiskalnika (v kombinaciji z večnamenskim podajalnikom), na katerega se listi odlagajo z licem navzgor.

Namestitveni program je imel kar nekaj težav "sam s sabo", saj se nam je vztrajno sesuval, tako da smo gonilnike tiskalnika morali namestiti "ročno", torej z dodajanjem tiskalnika na upravljalni plošči Oken. Enkrat je namestitvenemu programu sicer uspelo, da nam je namestil gonilnike PCL (namestitev gonilnikov PCL in Postscript 3 hkrati sploh ni mogoča), a nepravilno, saj ti niso delovali (ob tiskanju so sesuli program, iz katerega smo želeli tiskati). Težave pripisujemo "nesrečni" kombinaciji že nameščenih gonilnikov na preizkusnem računalniku, a to morebitnih težav pri povprečnem uporabniku nikakor ne zmanjšuje. Po ročni namestitvi so gonilniki delovali brez večjih težav, pohvaliti pa velja njihovo zasnovo, saj so pregledni in enostavni za rabo.

Je pa nekaj drugih motečih dejavnikov, s katerimi smo se srečali pri delu s tem tiskalnikom. Tudi ta (podobno kot nekateri drugi Okijevi modeli) ima namreč poleg segrevalnih tudi ohlajevalne cikle. Ti se pojavijo kar pogosto in so zelo dolgi, saj lahko trajajo tudi več kot dve minuti. Še bolj čudno je, da tiskalnik mehanizma ne ohlaja, medtem ko, recimo, ne tiskamo, temveč to stori, tik preden začne tiskati. Ko smo, recimo, natisnili le en list iz programa Corel Draw, je tiskalnik najprej opravil dvominutni ohlajevalni cikel, čeprav je pred tem vsaj petnajst minut počival. Moteče je tudi, da tiskalnik ob ročni prekinitvi tiskanja potrebuje še kar nekaj strani, da neha izpisovati. Tudi hitrost tiskanja opazno niha. Pri izvajanju naših preizkusov smo tako ob večkratni ponovitvi istega preizkusa nekajkrat izmerili opazne razlike v hitrosti tiskanja (upoštevali smo sicer najboljše čase), predvsem zaradi časa, ki ga tiskalnik potrebuje za začetek tiskanja. Pri kakovosti tiskanja je opaziti nekaj rastrov, čeprav niso preveč očitni. Niso pa najbolj pravilne barve, saj so preveč zasičene in intenzivne. Izpis besedil je dober in oster, Postscript 3 pa deluje zelo natančno.

Oki C7350n

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB 2.0, vzporedni, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200× 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26/24 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 2× 530 listov (predal) in 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL 5c, Postscript 3, Epson FX, IBM Proprinter; 192 MB/ 1024 MB.

Cena: C7350n 463.560 tolarjev, C7350dn 507.840 tolarjev, C7350dtn 586.320 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 4,44 tolarjev (čb), 26,05 (barvno).

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si, (01) 423 61 31.

Za: Opremljenost, hitrost, enostavna menjava potrošnega materiala.

Proti: Težave ob namestitvi, ohlajevalni cikli, nepravilne barve, nihanja v hitrosti tiskanja, dostop do papirja ob zatikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji