Objavljeno: 8.3.2005 20:10 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Tally T8024

V Tallyju se niso nikoli skrivali za "zveneča" dolga imena, temveč uporabljajo kratke oznake. T8024 tako označuje poceni, a zelo dober pisarniški tiskalnik s pogonom, ki tudi barvno tiska le v enem prehodu. Njegova deklarirana hitrost je kar 24 strani na minuto, kar je sploh najhitreje v tem razredu laserskih tiskalnikov. V praksi je dosegel celo pol strani več (in to z našim preizkusnim besedilom, ki je celo zahtevnejše od standardnih strani za merjenje hitrosti), a je imel resda dokaj povprečen čas za izpis prve strani - za tako hiter tiskalnik je 24 sekund vendarle veliko, saj je prvo stran petnajst strani dolgega preizkusnega besedila tiskal 25 sekund, preostalih štirinajst pa le 24 sekund. Glede na to, da je velika večina dokumentov dolga stran ali dve, je to moteče. Je pa tiskalnik resnično hiter pri tiskanju barv - devet strani dolgo poslovno poročilo, obogateno z barvnimi grafikoni, je tiskal 33 sekund, minuto in 34 sekund pa je potreboval za izpis treh kopij tega dokumenta. Težav ni imel niti z velikimi bitnimi slikami, saj je 25 megabajtov veliko preizkusno sliko natisnil v vsega 20 sekundah. Omenimo tudi, da je tiskalnik serijsko opremljen z enoto za tiskanje na obe strani, ki je zelo hitra - čas tiskanja namreč podaljša le za slabih trideset odstotkov (nekateri konkurenčni izdelki podaljšajo čas izpisovanja tudi do dvakrat).

Sama oblika je konservativno pisarniška, niti moteča, niti v oči bijoča. Na vrhu je tudi upravljalna plošča z zelo majhnim zaslonom LCD in hudo nepreglednimi menuji. A še vedno bolje, da upravljalna plošča je, kakor da je ni (kar je v tem razredu tiskalnikov vedno pogostejši pojav). Tiskalnik ima tako vzporedni vmesnik kot tudi vmesnik USB 2.0, verjetno pa ga bodo večinoma uporabljali v omrežnih okoljih. V ta namen ima tudi omrežni vmesnik. Pomnilnika je 64 megabajtov, kar bi moralo za začetek zadostovati, v zahtevnejših okoljih (večjih omrežjih, recimo) ga je mogoče prek enega razširitvenega mesta razširiti do največ 320 megabajtov. Tiskalnik razume opisna jezika PCL6 in postscript tretje različice, gonilniki pa so na voljo tako za Okna kot tudi MacOS. Pri delovanju je tiskalnik opazno glasen (kakor večina barvnih tiskalnikov) in ga je dobro "skriti" nekam za vogal, stran od delovnih mest.

Za shranjevanje papirja imamo na voljo velik predal za pisarniški papir, ki sprejme do 500 listov, kot alternativa je na voljo tudi večnamenski podajalnik zmogljivosti sto listov. Papir se tiska po ukrivljeni poti in odlaga na vrhu. Odložišče z licem navzdol sprejme do 250 listov. Če komu predal ne zadostuje, lahko tiskalnik nadgradi še s kar dvema predaloma enake zmogljivosti (torej 500 listov). Pri delovanju je sicer dokaj glasen, zazna pa se tudi vonj po zažganem tonerju. Nenavadno je tudi, da so kartuše s črnilom pod plastičnim pokrovom, ki je zgolj zataknjen na vrhu odložišča - vratca bi bila gotovo boljša rešitev.

Kakovost izpisov je solidna, čeprav ne vrhunska, barve so dokaj nepravilne in nekoliko rastrirane, nekaj odtenkov tudi manjka - pri prelivih se vidijo neenakomernosti in tako naprej. Kljub temu je kakovost dovolj dobra tudi za izpis kakšnih nezahtevnih poslovnih poročil, ponudb in tako naprej. Besedila so ostra in dobro berljiva. Vsekakor zanimiv tiskalnik, ki sicer ni najcenejši, a je hiter in dobro opremljen, ob tem pa ima tudi ugodno ceno barvnega izpisa (le okoli 25,5 tolarja) - to pa je nekaj, kar potrebujejo v marsikateri sodobni pisarni.

Tally T8024

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), 100 listov (podajalnik); PCL6, postscript 3; 64/320 MB; vzporedni, USB 2.0 in omrežni vmesnik.

Cena: 725.399 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,07 tolarja (čb), 25,43 tolarja (barvno).

Prodaja: Printec, www.printec.si, (01) 564 44 35.

Za: Velika hitrost, dobra opremljenost.

Proti: Glasnost, zapleteni menuji in majhen zaslon LCD upravljalnega dela.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji