Objavljeno: 13.7.2005 21:12 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Xerox Phaser 3400

Phaser 3400 je mišljen kot zmogljiv tiskalnik za enega uporabnika ali manjše skupine. Oblikovan je zelo pisarniško (a lepo), izstopa predvsem višina. Ta je predvsem posledica zmogljivega predala na spodnji strani, ki sprejme do 550 listov papirja velikosti A4, nad njim pa je še večnamenski podajalnik z zmogljivostjo sto listov. Ta in odlagalnik na hrbtni strani (zmogljivost sto listov) omogočata tudi tiskanje po ravni poti papirja, kar je primerno za debelejše nosilce. Drugače uporabljamo globok odlagalnik na zgornji strani, ki sprejme do 250 listov. Kot razširitev je na voljo še dodatni predal za 550 listov. Deklarirana hitrost tiskanja je 16 strani na minuto, prvo stran naj bi tiskalnik izpisal v manj kakor 12 sekundah. Opremljen je s 16 MB pomnilnikom, kar je dovolj tudi za izpis velike (25 MB) bitne slike, sicer ga je mogoče razširiti do največ 80 MB.

V osnovni izvedbi ima vzporedni in USB priključek, na voljo pa je tudi izvedba 3400N, ki je opremljena z omrežnim priključkom. Ta je na voljo tudi posamezno kot možnost razširitve. Opisni jeziki obsegajo PCL različice 5e in 6, kakovostni Adobe Postscript različice 3 in posnemanje tiskalnikov Epson in IBM Proprinter. Priloženi so gonilniki za vse vrste oken, od 95 naprej, poleg tega so na voljo tudi gonilniki za RedHat Linux od različice 6 navzgor in Mac OS od različice 8.6 navzgor. Barvilo vstavljamo v tiskalnik skozi vratca na prednji strani, menjava pa je hitra in zelo enostavna, saj kaseta skoraj sama zdrsne po vodilih v pravilni položaj. Posebne upravljalne plošče Phaser nima, ob strani so le dve tipki in štiri lučke, ki pričajo o delovanju naprave. Pohvaliti velja zelo tiho delovanje tiskalnika, kar je v pisarnah še kako pomembno.

Po hitrosti Xerox blesti, saj je bil na naših meritvah v tem razredu celo najhitrejši tiskalnik in je presegel tudi modele z enako deklarirano hitrostjo, na kar je vplival predvsem majhen čas, ki mine do izpisa prve strani (to je nasploh lastnost Xeroxovih tiskalnikov). Za petnajst strani besedila je potreboval minuto in štiri sekunde, poročilo, dolgo devet strani, mu je vzelo 42 sekund, prav toliko pa tudi velika bitna slika. Pri izpisih velja pohvaliti odlično prekrivno črno ter zelo dober odtis postscriptnih gonilnikov, ki je skoraj brez napak, pri visoki ločljivosti pa tudi zelo podroben. Edino prelivi so nekoliko neenakomerni, od blizu pa so vidni kar opazni rastri. Bitne slike so nekoliko blede, na njih je tudi nekaj vidnih vodoravnih črt, čeprav je splošni vtis tudi pri teh (še posebej v tem razredu) dober. Odlična pa je kakovost besedil, saj so črke ostre, kontrastne in odlično čitljive. Vsekakor tiskalnik, primeren za pisarne, morda pa tudi za kakšno manj zahtevno namizno založništvo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji