Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Nashuatec SP C420DN

Nashuatec je nekoliko osvežil svojo ponudbo in namesto dveh modelov SP C410DN in SP C411DN predstavil model SP C420DN, ki nekako združuje lastnosti predhodnikov. Gre za zmogljivejši Nashuatecov barvni laserski tiskalnik z navedeno hitrostjo 30 strani na minuto, tako barvnih kot tudi črno-belih. Torej bistvenih razlik v primerjavi s predhodnikom praktično ni. To hitro ugotovimo s primerjavo izmerjene hitrosti tiskanja. Razmeroma hitro tiskanje prve strani omogoča, da petnajst strani dokumenta natisnemo v štiridesetih sekundah, zajeten kup petdesetih listov pa le v minuti in triinpetdesetih sekundah. Iz tega lahko ocenimo, da SP C420DN sicer absolutno ne dosega navedene hitrosti, se pa ji zelo približa. Za tiskanje fotografije A4 pri polni ločljivosti porabi šestinštirideset sekund, v posnemanju PostScripta3 pa slabe pol minute več. Pohvaliti gre tudi enoto za tiskanje na obe strani, ki nalogo opravlja precej urno. Razlika med tiskanjem sedemindvajset strani barvnega poročila na normalen način ali na obe strani je le 10 sekund.

Najvišja ločljivost, ki jo premore SP C420DN, je 1200 x 1200 pik na palec. Če upoštevamo še posnemanje PostScripta3, se tiskalnik izkaže za zelo zmogljivega tudi pri tiskanju zahtevnejših grafičnih elementov. O kakovosti besedilnega izpisa je škoda izgubljati besede, vsekakor pa je zelo dober tudi barvni izpis. Raster je skoraj neviden, tudi barve se pravilno ujemajo. Podrobnosti, velike dve piki, so odlično vidne, zmotila nas je le nepravilnost pokrivanja barv. Tako se v pobarvanih pravokotnikih najde kak prazen žepek, oz. barva malenkost pokriva črni rob.

Na splošno je tiskalnik preprosto uporabljati. Uporabniški vmesnik na čelni plošči je zelo pregleden, menjava barvil pa ni težko opravilo. Tudi tokrat so uporabljena prozorna barvila, ki omogočajo preprost nazor nad količino prahu. Nekoliko zahtevnejši podvig bi predstavljalo reševanje zmečkanega papirja, saj je mogoče tiskalnik razdreti na številne dele. Serijsko je opremljen s predalnikom, ki zdrži 550 listov, in večnamenskim podajalnikom z največjo zmogljivostjo 100 listov. Prav tako je opremljen z omrežno povezavo, za doplačilo pa si lahko omislimo tudi brezžično.

Glede na lastnosti in velike dimenzije je jasno, da je SP C420DN namenjen zahtevnejši pisarniški rabi. Pohvalna je tudi velika zmogljivost barvil, saj naj bi ti zdržali tudi do 15.000 izpisov. Kljub temu izpis ni najcenejši, a je vendarle ugodnejši kot pri večini konkurentov.

Nashuatec SP C420DN

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 550 listov (predal), PCL 6 (PCL 5c + XL2.1) PostScript 3, 256 MB.

Cena: 754,8 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,3 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 7,3 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Kakovost odtisa, cena tiskalnika, tisk na obe strani.

Proti: Nekoliko počasnejše tiskanje fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji