Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Epson Aculaser M2000dn

Epsonov Aculaser M2000dn je namenjen predvsem pisarnam, hvali pa se z majhnostjo, tihim delovanjem in ugodno ceno, hkrati naj bi bil dovolj zmogljiv tudi za večjo količino tiskanja. Kar zadeva majhnost, se nekoliko strinjamo, saj je glede na mesečno zmogljivost (20.000 strani) res dokaj kompakten, kar zadeva tišino, pa je tih le takrat, ko ne tiskamo. Sicer gre za glasno napravo, ki bo motila vse v bližnji okolici. Še dobro, da imamo na voljo tudi omrežni priključek, tako da jo lahko postavimo v kak oddaljen kot.

Zaradi glasnosti bi lahko pričakovali razmeroma visoko hitrost tiskanja in imeli bi prav. Petnajst strani dolgo besedilo natisne v petdeset sekundah, prvo stran izpiše v šestih. Za devet strani dolgo poročilo porabi 24 sekund, za tri kopije enakega poročila pa minuto in sekundo. Dvakrat več pa potrebuje za iste tri kopije pri uporabi samodejnega obračalnika, saj ta potegne natisnjeni papir nazaj v napravo, kjer se natisne še druga stran. Dokaj hiter je tudi tisk grafike, bitno sliko velikosti A4 natisne v trinajstih sekundah, vektorsko pa le v sedmih. Monitorjevo naslovnico v formatu PDF natisne v odličnih osmih sekundah. Na koncu smo izmerili hitrost 19,1 strani na sekundo, to je v vrhu tega razreda.

Kakovost je po pričakovanjih razmeroma slaba. Besedilo je sicer dobro, to lahko pri pisarniškem laserskem tiskalniku tudi pričakujemo. Pri bitnih slikah pa imamo pri naših zapiskih zapisano, da so "obupne". Močno se pozna razmeroma nizka ločljivost 600 × 600 pik na palec, saj so prehodi brez rastrov, a se v sivinah zelo očitno pojavljajo pikice. Podrobnosti so zgolj povprečne.

Zelo presenetljiva je cena izpisa. Ta naj bi bila pri laserskih tiskalnikih načeloma ugodna, pri takih, ki so namenjeni pisarnam (in tiskajo le črno-belo), pa sploh. A pri Aculaserju smo bili kar razočarani, saj je cena posamezne izpisane strani kar 4,6 centa, to je najslabše v razredu osnovnih črno-belih laserskih naprav.

Epson Aculaser M2000dn

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 50 listov (podajalnik), PCL6; 64 MB.

Cena: 450 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,6 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost izpisa, samodejni obračalnik.

Proti: Glasnost, cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji