Objavljeno: 27.5.2008 15:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Nashuatec SP C220n

Nashuatec je svojo ponudbo razširil s tremi cenovno ugodnimi barvnimi laserskimi tiskalniki. Model SP C220n, ki smo ga preizkusili, je najosnovnejša različica, ki se od C221 in C222 razlikuje predvsem po opremljenosti in nekoliko nižji hitrosti. Razlog je ta, da ima vgrajen šibkejši procesor in manj delovnega pomnilnika (64 MB). Temu primerno tiskalnik ni zmožen posnemati PCL5 ali PostScripta 3, je pa zmožen tiskati s hitrostjo 16 strani na minuto in to velja tako za črno-belo kot tudi barvno tiskanje. Glede na osnovno opremo je presenetljivo, da ima poleg vmesnika USB na voljo še omrežnega. Grenak priokus pa pusti precej nadležna namestitev gonilnikov, saj moramo omrežno povezavo nastaviti ročno. To je še toliko teže, če na tiskalniku ni praktičnega uporabniškega vmesnika z zaslonom, na katerem bi lahko nastavili IP naslov itd. Razen nadležne namestitve SP C220n ni zahteven za upravljanje. Menjava barvil (barvilo in valj sta skupna) je sila preprosta, morebitno odstranjevanje zmečkanega papirja pa prav tako ne predstavlja večjih težav, saj je ključne komponente mogoče umakniti in s tem sprostiti pot papirja.

SP C220n ne sodi med najbolj kompaktne tiskalnike, po velikosti se lahko primerja z večino konkurenčnih tiskalnikov. Kljub velikosti je na voljo le en predal za papir z zmogljivostjo 250 listov, nakup dodatnih pa ni mogoč.

SP C220n zmore najvišjo ločljivost 600 × 600 pik na palec, čeprav je ta programsko lahko povišana na 2400 × 600. Seveda v tem načinu za tiskanje porabi precej več časa. Tako za vektorsko sliko porabi pol minute, v navadni kakovosti pa polovico manj. Podobno je tudi pri bitnih slikah, pri tiskanju v najvišji kakovosti porabi štirideset sekund. 50 strani dolg dokument natisne v treh minutah in štiriindvajsetih sekundah in to precej natančno potrdi navedeno hitrost tiskanja. Pri tiskanju poslovnih poročil z barvnimi elementi pa pride do izraza malenkost počasnejše procesiranje, saj za devet strani porabi kar minuto in devet sekund.

Glede na standardno ločljivost se SP C220n lahko pohvali s precej dobrim izpisom. Rastri niso preveč opazni in tudi barvni prelivi so lepo mehki. Prav tako so barve dokaj pravilne, morda le malenkost pretemne. Podrobnosti so še kar lepo vidne in še posebej pridejo do izraza pri tiskanju v programski ločljivosti 2400 dpi.

Glede na cenovni razred lahko rečemo, da je SP C220n zelo hiter in kakovosten tiskalnik. Poleg tega pa ne smemo spregledati še cenovno dokaj ugodnega tiska, ki je med konkurenčnimi tiskalniki med najnižjimi. Tako bomo za črno-belo izpisano stran odšteli 2,6 centa, za barvno pa 14,6 centa. Za vsakdanja opravila se tiskalnik zelo dobro obnese, za zahtevnejše uporabnike pa bodo verjetno zanimivi zmogljivejši, vendar s tem tudi dražji modeli.

Nashuatec SP C220n

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec (2400 x 600 programsko).

Navedena hitrost: 16 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), DDST (GDI), 64MB.

Cena: 288 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,026 EUR.

Cena natisnjene barvne strani: 0,146 EUR.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost, cena barvnega izpisa.

Proti: Opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji