Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, multi, nenehni testi

Nashuatec SP C312dn

V Nashuatecu imajo dobro pokrit celoten cenovni spekter laserskih tiskalnikov. Njihov SP C312dn, ki smo ga pred kratkim preizkusili, je med cenejšimi tovrstnimi napravami, čeprav je kljub temu solidno opremljen. Gre za barvno napravo, ki se uvršča pod modelom SP C420dn (od slednjega je predvsem rahlo počasnejši). Namenjen je predvsem pisarnam, za domačo napravo je prevelik in (z 28 kg) pretežak.

Nashuatec obljublja solidno hitrost za ta rang, 25 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo v barvah ali le črno-belo. Tej številki se sicer približa, a je ne doseže povsem. Predvsem smo opazili nekam počasnejši tisk prve strani (pri delno ogreti napravi), ki je trajal 18 sekund. Ko je naprava enkrat zares ogreta, gre to sicer hitreje, pri daljših dokumentih pa tega sploh ne opazimo. Navadno besedilo (torej brez barv) na 15 straneh natisne v 47 sekundah, za 50 strani pa potrebuje 2 minuti in 27 sekund. Preračunano je njegova hitrost torej 22,8 strani na minuto. Malo manj kot obljubljeno, a kljub temu solidno. Barve ga ne upočasnijo, tudi zahtevnejše dokumente, denimo PDF, natisne razmeroma hitro. Za eno stran je potreboval 38 sekund, za 20 strani pa 2 minuti in 42 sekund, obe številki sta povsem sprejemljivi za ta zmogljivostni razred.

Naprava ima tudi samodejni obračalnik (na to nakazuje črka "d" v imenu), njegova raba poveča čas tiskanja za približno tretjino (brez obračalnika je 27 strani poslovnega poročila natisnil v minuti in 59 sekundah, s tiskom na obe strani pa v dveh minutah in 57 sekundah). Na voljo je tudi sestrska naprava SP C311n brez samodejnega obračalnika. Kot se za pisarniško napravo spodobi, je vključen tudi omrežni priključek (poleg samoumevnega USB). Vanj lahko spravimo do 500 listov papirja (in še 100 v večnamenski podajalnik), na zgornji odlagalni površini pa se lahko nabere do 150 listov. Z dodatki lahko zmogljivost podajalnika povečamo do 1100 listov. Ločljivost tiska je 600 × 600, kakovost pa temu primerna, torej povprečna. Besedilo je seveda odlično, grafika pa nič posebnega. Največja priporočena zmogljivost tiska na mesec je 50.000 izpisov, a to lahko malo večja pisarna hitro doseže (presežek te meje pa hitro vodi do dodatnih storitev in podobnih nevšečnosti).

SP C312dn je predvsem racionalna izbira. Cena je 479 evrov, to ga umesti povsem na spodnji rob te cenovne skupine. Tudi cena izpisa je solidna, za eno stran pri barvnem tisku bomo odšteli 4,5 centa, za črno-belo stran pa 0,9 centa. Odlična izbira predvsem za manjše in srednje velike pisarne, ki želijo preprosto napravo s solidnimi značilnostmi.

Nashuatec SP C312dn

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 8.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (podajalnik), DDST, 128 MB.

Cena: 479 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 4,5 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena tiskalnika, cena izpisa.

Proti: Počasnejši tisk prve strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji