Objavljeno: 27.5.2008 15:19 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2008 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung ML-1640

Majhni črno-beli laserski tiskalniki so v zadnjih nekaj letih pri domačih uporabnikih naredili velik korak naprej. Cenovno ugoden tisk in preprosta raba sta skupaj z vedno nižjimi cenami prepričala marsikaterega uporabnika. In prav v ta najnižji rang spada Samsungov novi ML-1640. Preprost namizni tiskalnik škatlaste oblike in majhnih mer (predvsem je med najnižjimi) je narejen iz povsem črne plastike.

Tudi po podrobnejšem pregledu ne vidimo nobenih omembe vrednih posebnosti. Za priklop je na voljo le USB, raznih zaslončkov LCD za osnovne nastavitve ne najdemo. Dobrodošel je gumb za prekinitev tiskanja, ki ga nekateri konkurenti v razredu ne premorejo. Spodaj ima podajalnik za 150 listov, odlagalnik na zgornji strani pa zmore do sto listov. A pri nas so se natisnjeni listi kmalu začeli nabirati v neporavnan kup. Tiskalnik ima namreč jeziček, s katerim drži liste, da ne padejo po tleh, ko pa natisnemo okrog dvajset listov, se začnejo zapenjati drug na drugega.

Tudi po hitrosti tiskalnik ne izstopa iz povprečja. Po podatkih izdelovalca naj bi natisnil nevznemirljivih šestnajst strani na minuto in to številko so potrdili tudi naši preizkusi. Za 50 strani dolg dokument si vzame tri minute in 13 sekund, za krajšega, 15 strani dolgega, pa dobro minuto. Čas tiska prve strani je razmeroma ugoden, enajst sekund, ugodna je tudi hitrost tiskanja grafike. Za Photoshopovo datoteko potrebuje le 11 sekund, za Corelovo pa še sekundo manj. Solidno se obnese pri tiskanju ene strani v obliki PDF, za kar potrebuje 14 sekund. Za tiskanje na obe strani bomo morali poskrbeti ročno, z obračanjem že natisnjenih strani (pri tem nam pomaga gonilnik).

Kakovost tiska je na pričakovani ravni. Besedilo je z ostrimi robovi zelo dobro, slabše se obnese, ko preidemo na grafiko. Pri vektorski sliki so podrobnosti kar dobro vidne, slabše je pri prehodih, pri katerih se vidi kar nekaj rastra. Podobno je pri bitnih slikah, ki so še rahlo pretemne. A grafika nikakor ni njegov namen, za različne poslovne grafikone in grafe bo dovolj.

Samsung ML-1640

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predala), PCL6; 8 MB.

Cena: 89 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Velikost.

Proti: Kakovost bitnih slik, opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji