Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox Phaser 8860

Xerox Phaser 8860 se glede na zmogljivost in vrsto rabe uvršča med laserske tiskalnike, čeprav delovanje precej odstopa od klasičnih laserskih tiskalnikov. Gre za rahlo posodobitev "voščenkarja" Xeroxa Phaser 8400, ki smo ga pred leti imeli na preizkusu. Namesto praha, ki se s pomočjo toplote oprime papirja je tokrat uporabljen vosek, ki se po posebnem postopku tali na papir. Za razliko od dragih tonerjev, ki se ponavadi držijo še valjev, je tukaj edini potrošni material posebej oblikovana kocka voska (ustrezne barve), brez kakršne koli plastike. Vsakih 30.000 kopij je potrebno zamenjati čistilno enoto, ki nekako spominja na zvito toaletno brisačo ter vsake toliko časa iz posebnega predalčka odstraniti odvečno stopljeni vosek.

Xerox Phaser 8860

Hitrost: 6

Kakovost izpisa: 7

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 9

Vmesniki: vzporedni, USB, omrežni

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec

Navedena hitrost: 30 strani na minuto črno belo, 30 strani na minuto barvno

Tehnične lastnosti: 525 listov (predal) ,100 listov (večnamenski podajalnik), PostScript3, 256MB.

Cena: 2196,9 EUR

Cena natisnjene ČB strani: 0,017 EUR

Cena natisnjene barvne strani: 0,033 EUR

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si

Za: Cena izpisa, zmogljivost kompleta voskov, barvna pravilnost

Proti: Viden raster

Da gre za nekoliko poseben tiskalnik ugotovimo že s prvim vklopom, ki traja več kot petnajst minut, da se sistem dovolj ogreje. Temu primerno ima tiskalnik dobro izdelan program mirovanja, saj popolnoma izklapljanje ni najbolj primerno. Phaser 8860 se od predhodnika ni precej spremenil. Vizualno je še vedno pusto oblikovan tiskalnik, ki na upravljalni plošči ponuja najnujnejše, precej velik in razločljiv LCD zaslon pa nam je v pomoč pri raznoraznih nastavitvah.

Tiskalnik ima navedeno hitrost 30 strani na minuto. Številka je nekoliko zavajajoča, saj se izkaže, da tiskalnik obratuje v polovični hitrosti. Tako kot pri brizgalnih tiskalnikih tudi tukaj velja, da je največjo hitrost mogoče doseči zgolj v hitrem načinu tiskanja, ki pa ima za posledico izredno slabo kakovost tiska. Tako je izpis precej bled, povrh tega pa ima precej viden raster. Ločljivost tiska ne izstopa in je za današnje čase oz. ceno tiskalnika razmeroma nizka, saj le ta znaša 600 pik na palec, oziroma programsko 2400 pik na palec.

Tokrat se ne poslužujejo zgolj emulacije temveč se uporablja pravi PostScript3 jezik, ki je hitrejši od PLC emulacije. A vseeno bomo za tiskanje petnajst strani dokumenta v normalni kakovosti porabili minuto in deset sekund. Izmerili smo, da je v normalnem načinu najvišja možna hitrost tiska le 13,6 strani na minuto. Za tiskanje sedemindvajset strani dolgega barvnega poročila porabi dve minuti, zelo dobro pa se izkaže pri obojestranskem tisku, saj porabi le triindvajset sekund več, kar je še vedno precej hitreje od dražjih konkurentov. Nekoliko pa je tiskalnik povozil čas glede kakovosti tiska bitnih ali vektorskih slik. Res, da je barvna pravilnost odlična, vendar je v izpisu precej viden raster, omenimo pa naj, da konkurenčni tiskalniki ponujajo izpis brez vidnega rastra. Pričakovali bi, da bo ta slabost s prejšnjega modela odpravljena. Opazna pa je hitrost tiskanja bitne slike (PostScript3 jezik), saj zanjo porabi le petindvajset sekund, v najvišji kakovosti pa šestinštirideset sekund, precej hitreje od konkurenčnih tiskalnikov.

Kljub precej dragim kompletom črnega voska (zadostuje za 14.000 izpisov) je črno-beli izpis še razmeroma poceni, neprimerljivo poceni pa je barvni izpis, ki znaša le 3,3 centa, kar je do dvakrat oz. trikrat ceneje od konkurentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji