Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox Phaser 6125

V Xeroxovi ponudbi namiznih laserskih tiskalnikov se je najmanjšemu modelu, Phaser 6110, ki smo ga pred kratkim imeli na testu, pridružil malenkost zmogljivejši Xerox Phaser 6125.

Dimenzijsko resda nekoliko večji od najmanjšega modela, vendar v zameno ne uporablja večprehodnega sistema. Tako se lahko pohvali z navedeno hitrostjo 16 črno-belih in 12 barvnih strani na minuto. Tiskalnik je v primerjavi s konkurenco precej kompakten, to se vidi tudi v zgradbi komponent. Vsi štirje valji so združeni v kompaktno enoto, barvila, ki so seveda ločena od valjev, pa vstavimo v stranski del tiskalnika. Tudi samo barvilo je v precej kompaktni izvedbi, to pa prinese razmeroma majhno zmogljivost tiskanja, 2000 črno-belih in le 1000 barvnih strani. Omenili bi še, da ob nakupu dobimo precej okrnjeno različico barvil, saj smo za natisnjenih 150 strani porabili kar 40 odstotkov črnega barvila. Vsaj tako nam je tiskalnik sam "prijavil".

Oprema Phaserja 6125 je povsem osnovna, to je tudi pričakovati pri tiskalnikih nižjega cenovnega razreda. Torej brez posnemanja Postscript3, obračalnika papirja itd. Kljub temu pa ponuja omrežni vmesnik in s tem tudi spletni vmesnik za razne nastavitve. Upravljanje samega tiskalnika je precej preprosto, pohvalimo lahko izredno lahko namestitev omrežnih gonilnikov. Le uporabniški vmesnik na tiskalniku je precej neroden in nepregleden, na srečo pa ga tudi ne bomo prav veliko uporabljali.

V hitrostni preizkušnji se ne izkaže slabo. Le izmerjena hitrost se žal ne more primerjati z navedenimi. Tako petnajst strani besedila natisne v minuti in pol. Posledica tega je tudi malenkost daljši prvi izpis ter nekoliko počasnejše procesiranje. Za devet strani barvnega poslovnega poročila porabi dobro minuto in se s tem lahko postavlja pred vsemi konkurenti.

Nad kakovostjo tiska nismo imeli pripomb. Glede na največjo ločljivost 600 × 600 pik na palec so podrobnosti, velike dve piki, presenetljivo lepo vidne. Barvni prelivi sicer niso povsem zvezni, vendar so barve precej pravilne. Pokrivanje je precej točno; nikjer nismo zasledili praznih žepkov med črnim in barvnim izpisom. Morda k temu pripomore pogosto, a tudi dolgotrajno kalibriranje.

Xerox Phaser 6125 je še eden v vrsti kompaktnih namiznih tiskalnikov, ki ponuja zgolj najosnovnejšo opremo, primerno predvsem za nezahtevna pisarniška opravila. Kljub temu pa izstopa zaradi nekoliko višje hitrosti barvnega tiska, seveda v primerjavi s cenovno konkurenčnimi tiskalniki.

Xerox Phaser 6125

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto črno-belo, 12 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), GDI, 64 MB.

Cena: 369,6 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,1 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,6 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost barvnega izpisa, kakovost odtisa.

Proti: Majhna zmogljivost barvil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji