Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Nashuatec SP C220s

Osvežitev Nashuatecove ponudbe je poleg barvnih laserskih tiskalnikov dosegla tudi večnamenske laserske naprave. Trojček novih večnamenskih naprav se ne razlikuje bistveno od osnovnih izvirnikov, zgolj po dodanem optičnem bralniku in po možnosti še samodejnega podajalnika. Najmočnejšega predstavnika, SP C222sf, smo pred kratkim že imeli na preizkusu, tokrat pa je bil na preizkušnji najosnovnejši model, SP C220s.

Na prvi pogled SP C220s deluje zelo obetavno. Upravljalna plošča s številnimi gumbi, številčnico, funkcijskimi tipkami in zaslonom LCD daje vtis, da gre za večnamensko napravo, ki ima vgrajeno faksirno napravo, a kaj, ko na zadnji strani ni priključka za telefonsko vtičnico. Nashuatec si je privoščil preveč varčen način izdelovanja in tako vse tri modele stlačil v enaka ohišja, pri tem pa SP C220s pustil brez priboljškov in s šibkejšim procesorjem. No, in z nižjo ceno. Tako za razliko od drugih ne zmore posnemati PCL5 ali Postscript 3, vgrajenega ima 64 MB delovnega pomnilnika in je zmožen tiskati največ 16 strani na minuto (tako barvno kot črno belo). Pohvalno pa je, da so mu namenili omrežni vmesnik. To je pri pisarniški rabi skorajda nepogrešljivo. Res, da gumbov za hitro klicanje ne bomo potrebovali, le številčnica pride prav pri nastavitvi števila kopij ter pri morebitnem nastavljanju IP številke.

Optični bralnik premore ločljivost 1200 x 1200 pik in to je povsem dovolj za pisarniške potrebe. Kakovost zajema slik je povsem zadovoljiva. Morda je optični bralnik nekoliko "premočen", saj so fotografije nekoliko svetle, pri fotokopiranju pa se rahlo pozna tisk na drugi strani. Morda ni med najbolj hitrimi, kar zadeva kopiranje črno-belih strani, je pa za razliko od konkurence izredno hiter pri barvnem kopiranju, saj za pet kopij porabi le petdeset sekund, konkurenčni tiskalniki pa več kot minuto.

Glede na to, da tiska zgolj 16 črno-belih strani na minuto, ne moremo reči, da gre za izredno hiter tiskalnik, vendar ga rešuje enako hitro tiskanje barvnih strani, to pa za večino konkurenčnih tiskalnikov ne velja. Tri minute in sedemindvajset sekund za petdeset strani dokumenta dokaže, da se Nashuatec drži navedenih številk pri zmogljivosti. To sicer ne velja za barvno tiskanje, a vendar za devet strani dolgo poslovno poročilo porabi minuto in osem sekund, s tem pa je v primerjavi s konkurenco še vedno na vrhu.

Kakovost tiska ter ločljivost 600 × 600 pik na palec je primerna cenovnemu razredu. To še ne pomeni, da so izpisi slabe kakovosti. Barvni prehodi so normalni, brez ostrih prehodov. Prav tako nimamo večjih pripomb na barvno pravilnost. Nižja ločljivost potegne za seboj zgolj malce slabšo zmožnost tiskanja majhnih podrobnosti.

Nashuatec SP C220s je v zameno za okrnjenost občutno cenejši od močnejših modelov. Vendar se je treba sprijazniti, da tako ostanemo brez samodejnega obračalnika listov, faksirne naprave in samodejnega podajalnika listov. Na srečo pa ponuja konkurenčno ceno izpisa, ki je 2,6 centa za črno-beli in 14,6 centa za barvni izpis.

Nashuatec SP C220s

Kaj: Barvni laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 534 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,6 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitro barvno kopiranje in tiskanje.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji