Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, multi, nenehni testi

Lexmark X544

Lexmarkov X544 je večopravilni barvni laserski tiskalnik - poleg tiskanja ga lahko uporabimo še kot kopirni stroj (tako barvno kot črno-belo), optični bralnik in faks. Gre za razmeroma dobro opremljeno napravo, med priključki najdemo tako USB kot omrežni vmesnik, dodan ima samodejni podajalnik ter enoto za tisk na obe strani. Ta sicer praktično podvoji čas tiska, a je kljub temu dobrodošla izbira. Ločljivost tiskalnega dela je solidnih 1200 DPI. Tiskalnik je škatlaste oblike, v njegov predal lahko spravimo do 250 listov, kar je povsem tipično za te naprave. Natisnjeni listi se nalagajo na zadnji strani, kjer jih lahko ostane do 150. Spredaj imamo zaslon stanja in funkcijske tipke, med njimi tudi številčnico za faks.

Hitrost tiska je zelo dobra, tiskalnik se je pri večini preizkusov postavil zelo visoko med primerljivimi napravami. Čas tiska prve strani je dober, deset sekund, dobri so tudi drugi časi za besedilne datoteke. Devet strani dolgo poročilo natisne v 37 sekundah, tri kopije enakega poročila v minuti in 22 sekundah, ko vključimo še tisk na obe strani pa potrebuje tri minute in pet sekund. Naša izmerjena hitrost tiska besedila je dobrih 17 strani na minuto, obljubljenih 23 tako nismo dosegli, je pa to kljub vsemu kar dober rezultat. Malce več težav mu povzroča tisk zahtevnejših dokumentov. Za 20 strani dolge datoteke PDF si je vzel kar 4 minute in 16 sekund, za eno stran (našo naslovnico) pa kar 37 sekund. Tako optično branje kot kopiranje je zelo hitro - kopiranje je celo najhitrejše v tej skupini.

Kakovost izpisa je načeloma kar dobra. Besedilo je, tako kot sicer pri laserskih tiskalnikih, zelo dobro, a tudi grafika je solidna. K temu nekoliko premore prej omenjena ločljivost tiska (1200 DPI), zanimivo, da je ne moremo znižati, kot jo lahko pri večini tiskalnikov.

Cena izpisa je za tako napravo razmeroma nizka, čeprav kljub vsemu višja kot pri samostojnih laserskih tiskalnikih - črno-bela stran velja 2,5 centa, barvna pa 12,4 centa. Razmeroma visoka pa je cena same naprave, saj 755 evrov niti ni malo.

Lexmark X544

Kaj: Barvni laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 23 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PostScript, 128 MB pomnilnika.

Cena: 755 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 12,4 centa.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si.

Za: Hitrost izpisa, cena črno-belega izpisa.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji