Objavljeno: 20.10.2008 00:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

HP Color LaserJet CP1215 in CP1515n

Preizkusili smo nekoliko kompaktnejša Hewlett Packardova barvna laserska tiskalnika Color LaserJet CP1215 in CP1515n. Gre za najbolj osnovna tiskalnika, namenjena predvsem rabi doma, zmogljivejši model Color LaserJet CP1515n pa je zavoljo opreme primeren tudi za nezahtevno pisarniško rabo. Modela sta si precej podobna. Njuna navedena hitrost je le 12 črno-belih strani na minuto in osem barvnih. Predalnik je nekoliko majhen in sprejme le 150 listov, dodatnih predalnikov ali samodejne obračalne enote pa žal ne moremo dokupiti. To je nekako posledica dokaj majhnega ohišja in je po eni strani tudi prednost, saj ga lahko uporabljamo kot namizni tiskalnik, poleg tega pa med delovanjem ne povzroča preveč motečega hrupa.

Edina opaznejša razlika med obema modeloma je ta, da ima CP1515 omrežni vmesnik in zaslon LCD, s katerim lahko nastavljamo delovanje tiskalnika. Preostalo pa je očem skrito, vsaj za upravljanje nekoliko hitrejši procesor, ki omogoča še tiskanje s posnemanjem PostScript 3. Temu primerno so povečali tudi delovni pomnilnik in mu namesto 16 MB dodali 96 MB pomnilnika. Oba tiskalnika sta zelo preprosta za uporabo in vzdrževanje. Namestitev ne povzroča nobenih težav, to je še posebej dobrodošlo pri uporabi omrežnega vmesnika. Nekoliko muhasto pa se je izkazala namestitev gonilnikov PostScript 3, ki se niso najbolje ujeli z obstoječo namestitvijo.

Že po številkah sodeč lahko takoj ocenimo, da ne gre ravno za bliskovito hitra tiskalnika. Kljub temu je zanimivo, da sta hitrejša (kar zadeva črno-belo tiskanje) od precej dražjega predhodnika HP Color LaserJet 1600. Tako smo izmerili, da za petnajst strani besedila porabi minuto in sedemnajst sekund, za devet strani poslovnega poročila pa si vzame kar dve minuti. Čeprav bi po navedenih številkah moral izpljuniti izpis dvakrat hitreje. Nekoliko večje razlike v hitrosti izpisa med modeloma smo opazili zgolj pri tiskanju naslovnice PDF, saj je močnejši model za izpis potreboval sedemintrideset sekund, šibkejši model pa skoraj dvakrat dlje. Po nekoliko daljšem tiskanju si tiskalnika pogosto vzameta čas še za kalibracijo, ki lahko traja več kot minuto.

Tiskalnika premoreta strojno ločljivost 600 x 600 pik na palec. Glede na majhno ločljivost se oba zelo dobro odrežeta pri tiskanju podrobnosti. Raster je le rahlo opazen, barvni prelivi pa so mehki in zvezni. Tudi pri pokrivanju barv ni nepravilnosti oz. praznih belih žepkov. Razočarala nas je le barvna pravilnost ter s tem kakovost izpisa fotografij pri šibkejšem modelu. Temnejši odtenki so nerazločni in vlečejo na modro. Bolje se odreže model CP1515, ki na srečo nima tako opaznih težav. Res je, da lahko ob pomoči gonilnikov nastavljamo barve, vendar nas zanima, kako se tiskalnik obnese brez dodatnih nastavitev.

Kljub nekoliko slabši zmogljivosti le ne smemo pozabiti, da gre za najcenejša Hewlett Packardova tiskalnika, a vendar ne najcenejša med konkurenti. Cena izpisa je v primerjavi s konkurenti v zlati sredini. Za črno-beli izpis bomo odšteli 3,6 centa, za barvnega pa 19,3 centa.

HP Color LaserJet CP1215

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 12/8 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), GDI, 16 MB.

Cena: 253,33 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 19,3 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Ugodna cena, kakovosten črno-beli tisk.

Proti: Slabša barvna pravilnost, hitrost.

HP Color LaserJet CP1515

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 12/8 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), PCL6, PCL5e, PS3; 16 MB.

Cena: 313,99 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 19,3 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Kakovost tiska.

Proti: Hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji