Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Lexmark X736de

Lexmark X736de je ena izmed večjih naprav, ki smo jih v zadnjem času gostili v našem laboratoriju. Že sama embalaža je komaj šla v dvigalo naše stolpnice - počivala pa je na leseni paleti. Gre torej za velik in zmogljiv tiskalnik, namenjen večjim pisarnam. Načeloma je previsok za navadne mize (v višino meri skoraj 80 cm), tudi teža ni majhna (44 kilogramov), če naročimo še dodatne predale, pa je lahko načeloma tudi samostoječ. Teh predalov je lahko kar veliko, saj je največja teoretična zmogljivost 3200 listov. Zgoraj je velik podajalnik, ki nam pomaga pri kopiranju, optičnem branju ali faksiranju daljših dokumentov. Pod tem je odlagalni prostor, kjer se naberejo natisnjeni listi (do 250 listov). Na levi strani proti zadku pa so vratca, pod katerimi se skrivata USB in omrežni vmesnik, ki je na teh napravah seveda obvezen. Spredaj pa ne moremo spregledati razmeroma velikega zaslona LCD, občutljivega za dotik. Ta se dobro izkaže in olajša delo z napravo.

Tiskalnik ima seveda silno veliko možnosti, ki jih koristijo le velike pisarne. Med njimi je zanimiva možnost shranjevanja nastavitev posameznih uporabnikov na ključe USB. Tiskalnik ima na sprednji strani še en vmesnik USB, kamor lahko vstavimo ključ USB, na katerem so naše nastavitve tiskanja (ali pa tudi drugih lastnosti, denimo konfiguracija zaslona LCD) - pri Lexmarku so to poimenovali "MyMFP". Na omenjeni ključ USB lahko seveda tudi shranimo slike, pridobljene z optičnim bralnikom, iz njega lahko pošiljamo dokumente prek faksa, jih tiskamo itd. Dobrodošla je tudi enota za tisk na obe strani.

Hitrost je seveda na zavidljivi ravni. Obljubljajo 33 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo črno-belo ali v barvah. Ta nazivna številka se povsem ujema z našimi preizkusi - namerili smo 33,8 strani na minuto. Zelo dober je tudi čas, ki ga potrebuje, da natisne prvo stran - 9 sekund. Tudi pri barvnem tisku in zahtevnejših dokumentih je izjemno hiter - 20 strani naše revije v obliki PDF je natisnil v minuti in 23 sekundah. Pri večini rezultatov je solidno na prvem mestu med dražjimi barvnimi večopravilnimi laserskimi napravami. Podobno velja tudi za kopiranje, ne glede na to, ali gre za več kopij ene strani ali pa uporabljamo samodejni podajalnik.

Lexmarkov X736de je torej zelo soliden stroj, ki bi se ga redko katera pisarna branila. Cena izpisa je povsem solidna (2,5 centa za črno-belo stran in 12,4 centa za barvno), hitrost tudi, nad kakovostjo izpisa nismo imeli pripomb. Seveda pa ima vse to svojo ceno - ta ni nizka, saj bomo za ta Lexmarkov stroj odšteli 1390 evrov.

Lexmark X736de

Kaj: Barvni laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 33 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 550 listov (predal), PCL6, PostScript, 512 MB pomnilnika.

Cena: 1390 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 2,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 12,4 centa.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si.

Za: Hitrost izpisa, hitrost fotokopiranja, cena izpisa.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji