Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, multi, nenehni testi

Lexmark T652dtn

Velikih črno-belih laserskih tiskalnikov je vse manj, saj dobimo za zelo podobno ceno že barvni model. A kljub temu se v velikih pisarniških okoljih še vedno potrebuje predvsem cenovno ugoden črno-beli tisk. Tu nastopi Lexmarkov T652dtn. Gre za razmeroma veliko napravo, visoko pol metra, ki obljublja predvsem zanesljivo delovanje.

Takih naprav si skoraj ne moremo zamisliti brez omrežnega priključka (seveda mu dela družbo USB), kot dodatna oprema pa so na voljo še brezžični, hitri gigabitni, zaporedni in vzporedni vmesniki. Vgrajen je tudi samodejni obračalnik, njegova raba upočasni tisk za dobro polovico. Ločljivost tiska je 1200 x 1200 pik na palec, to lahko programsko povečamo na 2400 x 2400, s tem pa ne vplivamo bistveno na samo kakovost izpisa. Podajalnik je že v osnovi zelo zmogljiv, saj sprejme do 650 listov (na zgornji odlagalni površini se jih lahko nabere do 350), z dodatnimi predali pa lahko to zmogljivost povečamo do vsega skupaj 4300 listov. Tudi največja priporočena mesečna zmogljivost tiska je vredna pohvale - kar 225.000 izpisov.

Hitrost tiska je, kot se za črno-bele naprave spodobi, zelo dobra. Pri Lexmarku obljubljajo 48 strani na minuto. Mi smo izmerili 44,5 strani na minuto, to je kljub vsemu zelo hitro (petdeset strani besedila je natisnil v minuti in 13 sekundah). Za izpis prve strani smo čakali (pri delno ogreti napravi) le sedem sekund, to je odlično (uradna številka izdelovalca je sicer 7,5 sekunde). Le malce več smo čakali po zelo dolgem premoru - 10 sekund. Tudi dokumente PDF natisne silno hitro - za našo naslovnico si je vzel le 10 sekund, za dvajset strani pa minuto in 45 sekund.

Kakovost tiska je povsem povprečna glede na druge črno-bele naprave. Nad besedilom nismo imeli pripomb, tisku slik in drugih grafik pa tak stroj tako ali tako ni namenjen. Malce visoka je le cena izpisa, sploh če pomislimo na visoko ceno same naprave. Zanjo bomo odšteli 1138 evrov, za vsako posamezno stran pa 1,6 centa.

Lexmark T652dtn

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 48 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 650 listov (predal), PCL6, PPDS, PostScript3, 128 MB.

Cena: 1138 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,6 centa.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji