Testi - Digitalni fotoaparati

 • Nikon Coolpix L16 in Coolpix L18

  Včasih smo najpreprostejšim fotoaparatom rekli pogovorno "trotlzihr", tako lahko na hitro opišemo tudi nova Nikonova aparata serije Coolpix, modela L16 in L18. Dejansko gre za enak aparata, le da ima številčno višja naprava malce zmogljivejše tipalo in (to je pomembneje) večji zaslon. Vse druge lastnosti so povsem enake, na videz ju je skoraj nemogoče ločiti. Aparata sta kompaktna žepna modela, namenjena pa sta nezahtevnim uporabnikom, ki jih tehnične podrobnosti ne zanimajo.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony DSC-H10

  Sony poskuša, podobno kot drugi veliki izdelovalci, svoje kompaktne digitalne fotoaparate običajnim kupcem približati tako, da jih razvršča v skupine, ki jih opredeljuje neka bistvena značilnost. V razredu H so tako zbrane naprave z velikimi optičnimi povečavami.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Alpha 900

  Sonyjev najnovejši digitalni SLR je bil eden najteže pričakovanih fotoaparatov v zadnjem letu in pol. Prvi prototip so predstavili že marca na lanskoletnem ameriškem sejmu PMA, marsikdo pa je mislil, da se bo pri prototipu zgodba tudi končala. In zakaj je bilo pravzaprav dvignjenega toliko prahu? Sony je bilo četrto podjetje, ki je predstavilo digitalni SLR s polnim (Leica) formatom 24 × 36 mm. Pred njim so tako tipalo imeli že Kodak, Contax in Canon. Prva dva sta neslavno končala, Canonu in Sonyju pa se je nazadnje pridružil še Nikon. Od vseh naštetih so morali ravno v Sonyju v razvoj vložiti največ. Pred časom so kupili podjetje Minolta, prevzeli njihove blagovne znamke in razvili popolnoma novo serijo digitalnih SLRjev, za nameček pa kot partnerja pridobili vrhunsko podjetje Carl Zeiss, ki jim izdeluje objektive za najzahtevnjše kupce. To linijo objektivov so s prihodom najzmogljivejšega člana družine še dodatno popestrili z zumoma 16-35 mm f/2,8 in 70-400 mm f/4-5,6. Na preizkusu smo uporabljali zum objektiv 24-70 mm f/2,8, ki se je odlično izkazal tudi pri f/2,8, kjer smo nekaj težav zaznali le v kotih (kromatska aberacija, popačenje).

  Objavljeno: 28.10.2008 10:38 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax Optio M50

  Novi Optio, M50, ne prinaša občutnih sprememb pri obliki in tega izdelovalcu pravzaprav ne moremo zameriti, saj je ohišje zelo ergonomično in elegantno, vsi gumbi za upravljanje pa so na pravih mestih. Aparat je na voljo v šestih barvah, od nevpadljive črne do v zadnjem času priljubljene kričeče roza.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Praktica DCZ 8.1

  Praktica je še iz analognih časov dobro poznano podjetje, ki se poskuša v digitalni dobi spet prebiti na trg. Praktica DCZ 8.1 je cenovno ugoden aparat, katerega ohišje je sestavljeno iz lakirane plastike, ki sicer na otip ne daje občutka dragocenosti, vendar je natančno in dovolj močno sestavljena v celoto.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Praktica luxmedia 8213

  Ohišje elegantnega izdelka tega nemškega izdelovalca se baha s kričeče oranžno barvo, pa tudi s tem, da je v celoti izdelano iz aluminija, zaradi česar je trdno in prijetno za otip. Oprijemljivost aparata je pri enoročnem fotografiranju sicer slaba, prostor, kjer naj bi takrat počival palec, pa je tudi glede na sprožilec pomaknjen preveč na rob ohišja.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Olympus E-520

  H gneči v cenejšem razredu digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov so prispevali tudi v Olympusu, od koder smo dobili na preizkus model E-520, ki je naslednik lani predstavljenega modela E-510. Gre za cenovno ugoden aparat, ki predstavlja zlato sredino v Olympusovi ponudbi. Korak nad njim je profesionalni aparat E-3, pod njim pa model E-420, katerega bistvene prednosti sta nizka teža in ugodne mere, ima pa zato E-520 boljšo ergonomijo ter vgrajen sistem za stabilizacijo slike. Vsi aparati sodijo v Olympusov tako imenovani sistem štirih tretjin, ki ima malo manjše tipalo kot pri aparatih DSLR drugih izdelovalcev in zato višji faktor povečave goriščnice - te se pri Olympusu podvojijo.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S210

  Nikonov malček, ki vstopa v razred elegance, imenovane S, je majhnih mer in zaprt v prijetno aluminijasto ohišje, ki deluje dovolj trdno.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix P80

  Kar dolgo smo čakali na prihod Nikonovega aparata z velikim razponom zum, ko je konkurenca v tem razredu že slavila številne prodajne uspehe. Ali je veljalo čakati ali ne, pa bomo zapisali v nadaljevanju.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Fujifilm FinePix S100fs

  Aparat že na prvi pogled izstopa s svojo velikansko pojavo, še posebej, ko je na objektiv pritrjena priložena sončna zaslonka. In videz ne vara, saj aparat brez baterije in pomnilniške kartice tehta zajetnih 918 gramov.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč