Testi - Digitalni fotoaparati

 • Fujifilm FinePix S1000fd

  Ob prvem stiku z novim Fujijem se bo verjetno marsikdo zaljubil v odlično držalo, ki kljub majhnosti aparata ponuja dovolj opore z vseh strani, in v celotno ohišje aparata, ki je zelo kakovostno sestavljeno. Tudi uporabljeni materiali delujejo robustno in prijetno obenem, po vklopu pa smo kaj kmalu odkrili tudi hitro ostrenje. Poleg tega smo večinoma brez težav izostrili skoraj vsak objekt tudi v slabših svetlobnih razmerah, saj je aparat brez težav ostril povsod, kjer smo našli kak kontrasten del.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Olympus mju 1040

  Mju 1040 je slogovno najbolj dodelan Olympusov model. Kljub temu da ni odporen proti vodi, padcem in prahu, se v njem skriva objektiv, ki se ne izmakne iz ohišja, zato tudi med delovanjem ohrani toliko elegance, kot se za tak aparat spodobi.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Olympus mju 1050SW

  Olympus je v svoji prodajni paleti ponudil celo floto odpornih fotoaparatov in trenutno prodaja kar tri modele. Kar nekaj aparatov je bilo bolj trpežnih od tokrat preizkušenega mju 1050SW, ki ga lahko potopimo le do globine 3 metrov, a so bili vsi videti kot nekaj posebnega, robustnega. Tokrat gre za zelo lep aparat, ki se na prvi pogled precej spogleduje s stilistično zasnovanim mju 1040.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon Powershot SX110 IS

  Canon je pred približno enim letom tudi manj zahtevnim kupcem pokazal, da jim lahko ponudi aparat, ki ima dovolj velik razpon goriščnic z odlično optično stabilizacijo vred, ter tretjino nižjo ceno kot zmogljivejši aparati takratne serije S. Takrat je Canon predstavil svoj prvi model SX100 IS, letos pa je takšno oznako nadel celotni seriji. In model SX110 IS je naslednik prav tega prvega in cenovno ugodnega člana družine z velikim razponom goriščnic.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon Powershot E1

  Neverjetno vendar resnično - Canon ponuja model, ki so ga izdelali posebej s tem namenom, da bi izdelek približali predstavnicam nežnejšega spola. Zaradi tega so ga zavili v dekliško oblikovano in zaobljeno ohišje in ga odeli v eno izmed nežnih in blagih barv. To je aparat, pri katerem bodo uporabniki (ki bodo večinoma ženskega spola) bolj gledali na videz kot na tehnične značilnosti. Pri njem bolj kot o megapikah govorimo o treh barvah, v katerih je na voljo. To so rožnata, svetlo modra in bela, ki bi se imenitno podala tudi h kakemu simpatičnemu izdelku podjetja Apple. Da pa lahko pri aparatu pozabimo na tehnične značilnosti, morajo biti te kljub vsemu toliko dobre, da nam o njih ni treba razmišljati. In Canonov izdelek je prav tak.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon Powershot A2000 IS

  Zmogljivejši Canonovi kompaktni fotoaparati iz serije Powershot A so praviloma sorazmerno plastični, a kljub temu zmogljivi in po kakovosti fotografij med boljšimi digitalnimi aparati. Novi A2000 IS pa je vsaj pri ohišju naredil opazen korak naprej. Če ga primerjamo s predhodnikom A720 IS takoj vidimo boljšo kakovost izdelave, v roki deluje trše in bolj kompaktno. Kot pri drugih modelih te serije uporablja navadne baterije AA - to bo všeč predvsem popotnikom, saj take baterija najdemo tako rekoč povsod.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon EOS 1000D

  Najcenejši digitalni aparati SLR marsikoga vpeljejo v svet zahtevnejše fotografije, kjer pa se največ denarja porabi predvsem za dodatno opremo. Marsikdaj se tako ne pogovarjamo o konkretnih aparatih, temveč o celotnem sistemu neke znamke, torej o različnih objektivih in bliskavicah. Ko si uporabnik nabere nekaj kosov (razmeroma drage) opreme, bo le stežka presedlal h konkurenci. Tako pa bijejo izdelovalci v najnižjem razredu pravo cenovno vojno za nove kupce. Začel jo je Nikon z zelo ugodnim aparatom D40, kasneje pa nadaljeval še z D40x in D60. Canonov edini odgovor je bil model EOS 400D oziroma njegov naslednik 450D, a sta oba dražja od omenjenih Nikonovih modelov. Čas je torej pravšnji za naslednji korak, ki se imenuje EOS 1000D.

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon D90

  Lani in letos sta pri Nikonu prav gotovo prelomni leti v ponudbi digitalnih SLRjev. Predstavili so digitalna fotoaparata s polnim formatom 24 × 36 mm, posodobili profesionalno in amatersko linijo izdelkov, dodali v ponudbo nove objektive in novo vrhunsko bliskavico. Zadnji kamenček v mozaiku novosti je ostal le še naslednik modela D80, fotoaparata, namenjenega naprednejšim amaterskim uporabnikom. Konec letošnjega avgusta so predstavili model D90 ter tako najbolje izkoristili čas pred največjim fotografskim sejmom Photokino, posodobili celotno ponudbo in na svojo stran pritegnili marsikaterega fotografa.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:14 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Cybershot DSC-W170

  Novi Sony serije W si veliko sestavnih delov deli z manj zmogljivim bratom, modelom DSC-W150. Ta ima enako, kakovostno in aluminijasto ohišje, pa tudi skupina leč pred senzorjem je enaka. Razlika je v tem, da je senzor pri modelu DSC-W170 nekoliko večji, zato je tudi najširši kot zajema večji, v telefoto delu pa ga model DSC-W150 premaga.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony H-50

  Sony je pri prihodu modela H-50 nekoliko prilagodil oznake v svojem razredu "H", v katerega uvršča modele z veliko povečavo (zumom), nove oznake pa bi znale marsikoga malce zmesti. Naslednik znanega modela H-9 tako ni H-10 (ta je cenejši in manj zmogljiv aparat), temveč model H-50. Na prvi pogled je podoben svojemu predhodniku, ko pa primerjamo oba, vidimo, da je H-50 opazno tanjši in lažji. Tudi oblikovno se je malce spremenil, zdaj je elektronsko iskalo na sredini zaslona LCD, torej poravnano s središčem objektiva. Tako je aparat na videz bolj podoben manjšim DSLRjem.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč