Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot SX110 IS

Canon je pred približno enim letom tudi manj zahtevnim kupcem pokazal, da jim lahko ponudi aparat, ki ima dovolj velik razpon goriščnic z odlično optično stabilizacijo vred, ter tretjino nižjo ceno kot zmogljivejši aparati takratne serije S. Takrat je Canon predstavil svoj prvi model SX100 IS, letos pa je takšno oznako nadel celotni seriji. In model SX110 IS je naslednik prav tega prvega in cenovno ugodnega člana družine z velikim razponom goriščnic.

Ena izmed poglavitnih razlik med preizkušenim aparatom in zmogljivejšimi modeli je v motorju, ki so ga uporabili za premikanje objektiva in s tem spreminjanje goriščnic. Pri dražjih modelih uporabljeni USM (ultrasonic motor) je veliko tišji, zato ne moti med zajemanjem video posnetkov, poleg tega je hitrejši ali pa, če želite, natančnejši, saj lahko z njegovo pomočjo goriščnice spreminjamo čisto počasi; to nam tudi pride prav med zajemanjem video posnetkov.

Canon Powershot SX110 IS: S funkcijo makro lahko fotografiramo objekte, ki so oddaljeni vsaj 1 cm. (Vsekakor pa odsvetujemo razstavljanje podobnega aparata v lastni režiji. Ne počnite tega doma!)

To so tudi razlogi, zaradi katerih je pri tem aparatu optični zum med zajemanjem video posnetkov povsem neuporaben in ne deluje. Pa tudi sicer poteka zumiranje zelo počasi in preveč stopenjsko. Novinec je v primerjavi s svojim predhodnikom pridobil eno megapiko in jih ima zdaj namesto osem devet. Nekoliko večje pa je tudi novo tipalo, zato je gostota pik na kvadratni milimeter tipala celo malenkost nižja. Že pri predhodniku smo bili navdušeni nad kakovostjo fotografije in vidnimi podrobnostmi na zajeti fotografiji, tokrat pa ni nič drugače.

Ohišje novega aparata je nekoliko širše, vendar je lažje in deluje bolj kakovostno in zrelo, le držala, tudi na račun kompaktne oblike, še vedno ni. Tipke za upravljanje aparata, ki so bile prej nameščene pod zaslonom, so sedaj na strani razporejene okrog štirismerne tipke, ki je obenem tudi zelo prijetno in uporabno kolesce. Tipke so tako bliže desnemu palcu, zato je po našem mnenju laže upravljati aparat, poleg tega je zaradi umika tipk zrasel tudi kakovosten zaslon, ki je zdaj tripalčni. V resnici so se tipke sicer umaknile zaslonu, a pustimo to, sprememba je pozitivna. Bolj kakovostno in udobno je tudi kolesce za spreminjanje načina fotografiranja, ki je na vrhu aparata.

Aparatu v prid štejemo tudi to, da lahko po želji vse parametre nastavljamo ročno, na nasprotni strani pa zopet hvalimo tisti easy način (beri "srček"), v katerem ne moremo nastavljati ničesar, in tako pri fotografiranju ne more priti do napake človeškega faktorja.

V slabših svetlobnih razmerah nam je pri manjših razdaljah v veliko pomoč pomožna lučka, ki se ponaša z veliko jakostjo. SX110 IS pa se ponaša tudi z na novo razvitim sistemom, imenovanim Motion Detection, ki ob zaznavi gibanja objekta ali aparata samega prilagodi nastavitve in delovanje stabilizacije slike gibanju primerno.

Canon SX110 IS je še en izdelek, ki lahko postane uspešnica med aparati z velikim razponom goriščnic. Njegova največja, pa tudi skorajda edina slabost je pravzaprav le nekoliko okrnjeno zumiranje, ki pa nekoga, ki ne posveča preveč časa video posnetkom, verjetno ne bo dosti oviralo. Še posebej ne za ceno 256 evrov, ki je enaka tisti, s katero je na trgu nastopal predhodnik.

Canon Powershot SX110 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-360 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,3; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,0 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 256 EUR.

Za: Preprosta raba, kakovost posnetkov, lažje, trdnejše in bolj prijetno ohišje glede na predhodnika ter enaka cena.

Proti: Plastičen navoj za stativ, počasen zum, ki ga ni mogoče uporabiti med snemanjem videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji