Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Praktica DCZ 8.1

Praktica je še iz analognih časov dobro poznano podjetje, ki se poskuša v digitalni dobi spet prebiti na trg. Praktica DCZ 8.1 je cenovno ugoden aparat, katerega ohišje je sestavljeno iz lakirane plastike, ki sicer na otip ne daje občutka dragocenosti, vendar je natančno in dovolj močno sestavljena v celoto.

Ohišje skriva v sebi tipalo z 8 megapikami ločljivosti, ki pa fotografiji doda nekoliko preveč zrnatosti. Zajete barve so sicer dobre, ostrina fotografij in vidne podrobnosti pa so nekoliko slabše. K temu nekoliko doprinese tudi objektiv s trikratnim razmerjem med najdaljšo in najkrajšo goriščnico, ki tako v širokem kot tele območju trpi za sodčkavostjo.

Mnogo bolje se aparat odreže pri samodejni izbiri beline, pri čemer tudi v umetno osvetljenih prostorih nalogo večinoma opravi odlično. Poleg avtomatskih nastavitev in izbire med kopico programov pa najdemo v aparatu tudi možnost popolnoma ročnih nastavitev, kjer lahko nastavljamo praktično vse parametre, razen ročnega ostrenja. Aparat nam omogoča tudi zajem trojnega posnetka (bracketing). Ostrenje velikokrat ne poteka povsem hitro, pa tudi na splošno aparat ni med najhitrejšimi na trgu.

Čisto nasprotje ročnih nastavitev pa je možnost zaznavanja nasmeška fotografirane osebe, ki deluje v povezavi s prepoznavanjem obrazov. Sistem deluje tako, da ko v izbranem programu pritisnemo na sprožilec, aparat ne sproži zaklopa, dokler se fotografirani ne nasmeji. Sistem deluje dobro in ga ne zmedejo niti sončna očala. Pri tej možnosti pa je po našem mnenju zabava nekoliko pred uporabnostjo.

Aparat za napajanje uporablja baterije AA, v nastavitvah pa je mogoče izbrati tudi vrsto uporabljenih baterij. Zanimivo, da je v kombinaciji z našimi baterijami NiMH aparat najbolje deloval z izbiro Alkaline, ki naj bi bila izbrana, ko so v aparatu običajne alkalne baterije.

Ob zajemanju videa, ki sicer ni preveč razveseljive kakovosti, nam aparat omogoča uporabo optičnega zumiranja, med spreminjanjem goriščne razdalje pa se za kratek trenutek prekine zajemanje zvoka.

Praktica DCZ 8.1 sicer ni biser kakovosti, ko govorimo o kakovosti zajetih fotografij, vendar se lahko pohvali s širokim naborom funkcij, nekaterih bolj, drugih manj uporabnih. Ob ugodni ceni 109 evrov pa preseneča tudi natančnost izdelave sicer ne najbolj prestižnega ohišja.

Praktica DCZ 8.1

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 80 cm-neskončno (makro 15 cm); domet bliskavice 2,5 m; ISO: samodejno ali ročno (50-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Cena: 109 EUR.

Za: Ročni nadzor, samodejna izbira beline, optično zumiranje med zajemanje videa, cena.

Proti: Počasnost in počasnejše ostrenje, slabši video posnetki.

Z uporabo funkcije prepoznavanja nasmeškov aparat sam razbere, kdaj so naši portretiranci najbolj židane volje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji