Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus mju 1040

Mju 1040 je slogovno najbolj dodelan Olympusov model. Kljub temu da ni odporen proti vodi, padcem in prahu, se v njem skriva objektiv, ki se ne izmakne iz ohišja, zato tudi med delovanjem ohrani toliko elegance, kot se za tak aparat spodobi.

Vitko kovinsko ohišje, drsna vratca, ki pokrivajo objektiv, in ploščate osvetljene tipke na zadnji strani so elementi, ki očarajo. Vendar, kot pri skoraj vsaki stvari, se tudi pri teh elementih kmalu pokaže tudi nekaj slabosti. Elegantni ploščati gumbi so nekoliko nerodni, saj uporabnik na začetku sploh ni prepričan, na katerem delu naj pritisne na gumb, poleg tega so zelo slabo otipljivi, tako da jih je treba med rabo skoraj vedno gledati. Naslednja stvar so vratca, ki pokrivajo objektiv, saj niso tako trdna kot pri modelu mju1050SW, zato vzbujajo dvom o sami vzdržljivosti. Pa tudi če nas to ne skrbi, nam vsekakor ne bo všeč, da se v žepu med hojo rada odprejo in s tem vklopijo aparat. Praktični del takega elementa pa je predvsem ta, da za vklop ni treba držati namenskega gumba, temveč le premaknemo vratca; to je udobneje. Nekoliko manj prijetno pa je zumiranje, saj je stikalo, ki je skrito na vrhu aparata, tako majhno, da bodo tisti z nekoliko debelejšimi in manj spretnimi prsti to možnost s težavo uporabljali.

Olympus mju 1040: Za izdelavo takšnih panoramskih posnetkov v aparatu samem potrebujemo pravo Olympusovo pomnilniško kartico xD.

Aparat omogoča zajemanje fotografij vse do občutljivosti ISO 3200, kjer zrnatosti sicer ni veliko, je pa prevelika izguba podrobnosti. Kot pri večini konkurence tudi pri tem aparatu velja, da so fotografije uporabne nekako do vrednosti ISO 800, kjer pa se pri tem aparatu ohrani tudi dovolj podrobnosti.

Mju 1040 omogoča zajem panoramskih fotografij, ki jih tudi sam sestavi, vendar za takšno početje nujno potrebuje pomnilniško kartico xD, tako da je tista microSD, za katero je priložen prilagojevalnik, za to opravilo neprimerna. Zajemanje panoramskih posnetkov pa v enem izmed treh načinov poteka skrajno zabavno, saj si aparat zapomni točko, ki jo želi združiti z naslednjo panoramsko točko, in naša naloga je le, da aparat prestavimo tako, da se točki prekrijeta. Opravilo nekoliko spominja na kak film o bojnem letalstvu, saj po združitvi točk aparat sam fotografira, kot bi ustrelil sovražnika, ko se tarča zaklene. Aparat po končanem zajemanju sam sestavi do tri fotografije, a mu to žal ne uspe vedno najbolje.

Zmotilo nas je tudi to, da v portretnem načinu po tovarniških nastavitvah ni vklopljena možnost zaznavanja obrazov, saj je eden izmed bistvenih stvari portreta obraz in s tem zaznavanje obraza.

Za mali elegantni Olympus mju 1040, ki prepozna tudi nasmeške na naših obrazih, zahtevajo 225 evrov. Če aparat za vas ni dovolj poseben in stilsko navdušujoč, pa lahko posežete po posebni, omejeni izdaji aparata, imenovani Crystal, na kateri boste našli še dodatnih 98 kristalov, izdelanih pri podjetju Swarovski. Tudi cena je temu primerno višja.

Olympus mju 1040

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,0; ostrenje 7 cm(makro)-neskončno; domet bliskavice 4,1 m; ISO: samodejno ali ročno (50-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 225 EUR.

Za: Majhne mere v kombinaciji z notranjim zumom, osvetljene tipke, priložen adapter xD-microSD.

Proti: Vratca objektiva se lahko odprejo v žepu, majhno stikalo za zumiranje, čas videoposnetka pri najvišji kakovosti, po tovarniških nastavitvah v načinu portrait prepoznavanje obrazov ni vklopljeno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji