Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S210

Nikonov malček, ki vstopa v razred elegance, imenovane S, je majhnih mer in zaprt v prijetno aluminijasto ohišje, ki deluje dovolj trdno.

Gumbi sicer povprečne kakovosti so razporejeni razmeroma logično, tisti za izbris slik je nekoliko pomaknjen v notranjost ohišja, manj pa smo bili navdušeni nad gumbom za pregledovanje slik in sprožilcem. Prvi je sicer dobre kakovosti, a postavljen tako, da nam je aparat uspelo vklopiti v žepu (ko ga pritisnemo enkrat, se aparat vklopi, ob drugem pritisku pa se pripravi za fotografiranje), seveda nehote, tisti, ki sprosti sprožilec, pa je tako majhen in skrit, da bodo ljudje z večjimi rokami v določenih pogojih le s težavo pritisnili nanj. Sicer pa aparat glede na majhnost dobro leži v roki, tudi ko slikamo le z eno roko.

Nikkorjev objektiv s trikratnim razmerjem med najkrajšo in najdaljšo goriščnico se ponaša z razmeroma ozkim najširšim kotom zajemanja fotografij, vendar nas je bolj zmotilo sodčkasto popačenje glede na "šibek" široki kot, na nasprotni strani pa je bila slika preveč stisnjena. Tudi med samim zumiranjem objektiv ne navdušuje, saj je glasen in nekoliko prepočasen.

Zmotila so nas še vratca, ki pokrivajo režo pomnilniške kartice, saj nas takrat, ko so odprta, nekoliko ovirajo pri odstranitvi kartice SD, ki jo aparat uporablja za shranjevanje.

Za stabilizacijo slike uporablja aparat elektronski sistem, imenovan eVR, vendar ta žal ne pripomore dosti k nestresenim posnetkom. Veliko bolje pa deluje prepoznavanje obrazov.

Tipalo z osmimi megapikami ločljivosti zajema barve dovolj spodobno, manj pa navdušuje s svojo občutljivostjo za šum, ki se pojavi pri višji občutljivosti.

Veliko boljši je zaslon, ki je viden tudi pri močnejši svetlobi, tako da optičnega iskala nismo pogrešali, še posebej ob skromnih merah tega aparata.

Aparat je sicer prijeten sopotnik v vsakem žepu ali torbi, menuji pa so enostavni in ne vsebujejo nepotrebnih nastavitev za uporabnika takšnega aparata.

Nekoliko smo pogrešali možnost nastavitve odprtosti zaslonke pri daljših časih, saj aparat tudi pri izbiri nočnega programa ne bo pustil zaklopa odprtega dlje kot 1 sekundo. Uporabna je tudi funkcija "time laps" v video načinu, s katero lahko zajemamo sličice v razmiku od 30 sekund do 1 ure in tako prikažemo odpiranje cvetličnega cveta ali premikanje oblakov na nebu.

Nikonov malček je prijeten sopotnik, ki se zaradi prijetne oblike in majhnih mer lepo poda v vsak žep ali torbo in bomo zato z njim z lahkoto ujeli tiste nepričakovane trenutke, ki jih ponavadi skušamo neuspešno zajeti z našim mobilnikom.

Nikon Coolpix S210

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,9; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5,4 m; ISO: samodejno (64-800) ali ročno (64-2000).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 159 EUR.

Za: Kakovost ohišja, ugodna cena, enostavna raba.

Proti: Lahko se vključi v žepu, najdaljši čas odprtosti zaslonke le 1s.

Če imamo aparat vedno s seboj, lahko zajamemo marsikatero zanimivo fotografijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji