Objavljeno: 24.6.2008 13:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Alpha 350

Sony, ki je pod lastno blagovno znamko vstopil v svet fotoaparatov DSLR razmeroma pozno z modelom Alpha 100, je zelo hitro predstavil kar nekaj aparatov, najnovejša pa sta dvojčka Alpha 300 in preizkušena Alpha 350. Načeloma gre za enak aparat, le da ima slednji zmogljivejše tipalo (dobrih 14 milijonov pik namesto 10) in posledično počasnejše zaporedno zajemanje slik (dve sliki na sekundo namesto treh).

Sicer je aparat na prvi pogled podoben cenejšemu modelu Alpha 200, ki smo ga pri Monitorju pred kratkim tudi preizkusili. Razporeditev tipk in delo z njimi je tako rekoč enako, tudi menuji so enaki. Za dostop do hitrega menuja skrbi tipka "Fn"; menu je resda pregleden, a bi raje videli kako tipko več, vsaj za hitre nastavitve vrednosti ISO ali temperaturo beline. Zadaj kraljuje 2,7-palčni zaslon LCD standardne ločljivosti 230.000 pik, ki pa je vpet le na zgornji strani in ga lahko nagnemo navzdol ali navzgor. To pride prav zlasti v kombinaciji z novim sistemom za živi ogled slike, pri katerem se premakne zrcalce v okularju in preusmeri svetlobo na drugo, manjše tipalo, ki skrbi za sliko na zaslonu, ne pa tudi za samodejno ostrenje. To tako poteka enako hitro kakor v navadnem načinu. V Sonyju sicer trdijo da so pohitrili samodejno ostrenje, a nam se je vseeno zdelo rahlo počasno (sploh v navezi s kit objektivom).

Kakovost fotografij je seveda odlična, čeprav kljub več megapikam nismo opazili razlike pri podrobnostih v primerjavi z dražjo sestro, Alpho 700 (ki ima dva milijona pik manj). Kot pri nekaterih drugih modelih istega izdelovalca smo opazili nekaj več šuma pri višjih vrednostih ISO, ki sicer gredo do 3200.

Alpha 350 je dober fotoaparat, a je kljub vsemu marketinška polovica dueta 350 in 300. Velja tudi sto evrov več kot model Alpha 300, pa čeprav ne bodo fotografije prav nič boljše. V zameno za par svetlobnih točk več zgubimo tretjino hitrosti, očitno pa se svetlobne točke bolj cenijo. Cena fotoaparata je sicer v primerjavi s konkurenco kar dobra, a mi bi raje posegli po cenejšem, a nič slabšem modelu Alpha 300.

Sony Alpha 350

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4592 × 3056.

Tipalo: Efektivno 14,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si

Cena: 699 EUR (ohišje), 799 EUR (ohišje in objektiv DT 18-70 F3,5-5,6).

Za: Ločljivost, cena.

Proti: Šum pri visokem ISO, hitrost zajemanja fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji