Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Praktica luxmedia 8213

Ohišje elegantnega izdelka tega nemškega izdelovalca se baha s kričeče oranžno barvo, pa tudi s tem, da je v celoti izdelano iz aluminija, zaradi česar je trdno in prijetno za otip. Oprijemljivost aparata je pri enoročnem fotografiranju sicer slaba, prostor, kjer naj bi takrat počival palec, pa je tudi glede na sprožilec pomaknjen preveč na rob ohišja.

Fotografije aparat zajema prek tipala z ločljivostjo 8 megapik, tudi pri tem aparatu pa se nam je na fotografije prikradlo nekoliko preveč šuma že pri nižjih občutljivostih. Najvišja občutljivost, ki jo zmore tipalo, je ISO 800, zrnatost pa pri tej nastavitvi ni tako slaba, ko jo primerjamo s tisto pri nižjih vrednostih.

Objektiv s trikratnim zoomom trpi za razmeroma precejšnjo sodčkavostjo po celotnem razponu. Tudi pri tem aparatu je mogoče med zajemanjem video posnetkov uporabljati optično zumiranje. Snemanje pa lahko prekinemo že samo z dotikom sprožilca, ne da bi ga pritisnili do kraja, s smerno tipko pa lahko zajemanje tudi za nekaj časa prekinemo in z njim kasneje nadaljujemo. Kakovost zajema videoposnetkov je tudi zaradi uporabljenega drugačnega kodeka sicer dosti boljša kot pri modelu DCZ 8.1, vendar še vedno zaostaja za konkurenco.

Zelo uporaben je tudi popolnoma avtomatski program, pri katerem ne moremo spreminjati skoraj nobenih nastavitev, zaradi česar je verjetnost, da bi se nam posnetek ob napačni nastavitvi skazil, predvsem za manj uke uporabnike, dosti manjša.

Seveda ne manjka niti tematskih programov, kot je na primer program, namenjen fotografiranju hrane, pri scenskemu načinu, namenjenemu fotografiranju poslopij, pa se nam zdi tovarniška nastavitev vklopljene bliskavice nekako nesmiselna, saj so pri takem fotografiranju površine velikokrat prevelike za osvetlitev z bliskavico, pa tudi oddaljenost objektov je dostikrat prevelika.

Aparat omogoča tudi popolno uporabo ročnih nastavitev in možnost zajema trojnega posnetka, izpustili so zopet le možnost ročnega ostrenja.

Naj omenimo še delovanje programskega stabilizatorja slike, ki tako, kot je pri takih pomagalih v navadi, poveča občutljivost tipala, v tem primeru pa aparat še dodatno skrajša čas, zaradi česar so s to funkcijo zajete fotografije velikokrat preveč temne.

Praktica nam je s tem modelom pokazala, da je za malo denarja mogoče kupiti aparat, ki se prestižno nosi v žepu, poleg tega pa omogoča popoln ročni nadzor nad fotografiranjem, ko je to potrebno. Žal pa kakovost posnetkov tudi s tem aparatom ni med najboljšimi, a tega ob ceni 119 evrov verjetno tudi nihče ne pričakuje.

Praktica luxmedia 8213

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 40 cm-neskončno (makro 15 cm); domet bliskavice 2 m; ISO: samodejno ali ročno (50-800).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Cena: 119 EUR.

Za: Optično zumiranje med zajemanjem videa, ročne nastavitve, aluminijasto ohišje, samodejna izbira beline, cena.

Proti: Zrnatost posnetkov, oprijem, izpostavljen gumb za vklop.

Smiselnost uporabe bliskavice pri fotografiranju razmeroma velikih in oddaljenih površin je vprašljiva. To sicer vedno velja ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji