Objavljeno: 24.6.2008 13:19 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon EOS 450D

Pred slabimi petimi leti je japonski fotografski gigant Canon poslal na trg prvi digitalni fotoaparat SLR, katerega cena je bila nižja od meje tisoč dolarjev. Šlo je za aparat EOS 300D, ki je postal prava uspešnica, uspeh pa so kasneje ponovili z modelom 350D. Temu je sledil 400D, ki se je tako kot predhodnika odlično prodajal. Po letu in pol pa smo dočakali njegovega naslednika, ki nosi oznako 450D in vstopa na bistveno drugačen trg kot njegov daljni predhodnik, 300D. Takrat je bil Canon tako rekoč brez konkurence, danes pa ima vsak izdelovalec vsaj enega konkurenta v tem razredu, če ne še več.

Razlike med novim 450D in njegovim predhodnikom so podobne tistim pri prehodu s 350D in 400D. Aparat je dobil novo tipalo, ki premore obveznih 12 milijonov pik (prej 10). Faktor goriščnice je seveda enak, 1,6, aparat pa deluje z vsemi objektivi EF in EF-S (torej z vsemi Canonovimi objektivi zadnjih 20 let). Zanimivo, da premore tipalo več svetlobnih elementov kot pri zmogljivejšem bratu, modelu Eos 40D. To kaže, da gredo megapike (kljub nenehnem ponavljanju strokovnih medijev o njihovi nepomembnosti) dobro v promet. Pri novem tipalu pa so se dobro izkazali, saj je kakovost fotografij odlična, šuma pa razmeroma malo, le malce več kot pri prej omenjenem modelu 40D. Rahlo izboljšan je tudi sistem samodejnega ostrenja, čeprav nismo opazili velikih razlik.

Na zunaj je največja in najopaznejša razlika novi, tripalčni zaslon, ki je kljub enaki ločljivost bolj pregleden kot pri predhodniku. Velikost pride še posebej prav pri novi funkciji živega ogleda slike, ki je bodo najbolj veseli dosedanji uporabniki kompaktnih aparatov. Ker zaslon zdaj zaseda večino prostora na zadnji strani aparata, so tipke prerazporejene glede na predhodnika. A dosedanji uporabniki Canonovih aparatov jih bodo hitro našli, pa tudi sicer so logično razporejene.

Kar nekaj novosti je tudi pri dodatni opremi aparata. Tako je zdaj na voljo v kompletu z novim objektivom, ki sicer pokriva enake goriščnice kot predhodnik (18 do 55 mm, oziroma 29 do 88 mm v formatu Leica), a ima zdaj dodan sistem proti tresenju. Gre za odgovor konkurenci, saj je Canon prav zadnji, ki je to možnost ponudil v osnovnem rangu DSLRjev. Objektiv je tudi sicer rahlo kakovostnejši in ostrejši kot predhodnik, EF-S 18-55 II. Spremenili so še dvoje, in sicer tip pomnilniške kartice in tip akumulatorjev. Pri pomnilniških karticah so prešli na kartice tipa SD namesto večjih CF. Nekaterim bodo manjše kartice sicer všeč, drugi pa imamo raje fizično večje in odpornejše kartice CF. Pri akumulatorjih pa je spremembi botroval predvsem večji zaslon, po Canonovih podatkih naredimo z enim polnjenjem okrog 600 fotografij (a to je vseeno zelo podobno predhodniku).

Eos 450D je zaradi nekaterih novitet (živi ogled slike, uporaba kartic SD) dober aparat za prestop iz kompaktnega razreda v razred aparatov DSLR. Dosedanji lastniki modelov 400D in 350D pa bodo težko našli dovolj razlogov za prehod. Model 400D zaenkrat še ostaja v ponudbi, saj je cena novega 450D razmeroma visoka. Ohišje velja 746 evrov, skupaj z objektivom pa kar 900 evrov; to je v primerjavi s tekmeci razmeroma drago.

Canon EOS 450D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4272 × 2848.

Tipalo: Efektivno 12,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,2 × 14,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 746 EUR (ohišje), 899 EUR (ohišje in objektiv EF-S 18-55 IS).

Za: Kakovost slike, velikost zaslona, malo šuma.

Proti: Cena.

Z ročnimi nastavitvami in uporabo tako imenovanega fill-flasha lahko pridemo do pravilno osvetljenega ozadja in hkrati lepo vidnega glavnega motiva. Eos 450D in objektiv EF-s 18-55 IS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji