Objavljeno: 17.11.2008 16:14 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Oktober 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D90

Lani in letos sta pri Nikonu prav gotovo prelomni leti v ponudbi digitalnih SLRjev. Predstavili so digitalna fotoaparata s polnim formatom 24 × 36 mm, posodobili profesionalno in amatersko linijo izdelkov, dodali v ponudbo nove objektive in novo vrhunsko bliskavico. Zadnji kamenček v mozaiku novosti je ostal le še naslednik modela D80, fotoaparata, namenjenega naprednejšim amaterskim uporabnikom. Konec letošnjega avgusta so predstavili model D90 ter tako najbolje izkoristili čas pred največjim fotografskim sejmom Photokino, posodobili celotno ponudbo in na svojo stran pritegnili marsikaterega fotografa.

Z Nikonovo funkcijo D-Lightning lahko marsikatero "temno" sliko posnamemo svetleje.

Ohišje novega fotoaparata je po obliki, velikosti in rokovanju popolnoma enako kot pri predhodniku, največje spremembe so le na zadnji strani ohišja. Levji delež seveda zavzema velik pregledovalnik LCD s 76 mm diagonalo in ločljivostjo 920.000 pik, dodana pa sta tudi gumba za ogled slike in prikaz trenutnih nastavitev. Z dodatnim pritiskom na gumb Info lahko prek bližnjic nekaj nastavitev tudi spreminjamo. Na levi strani so k običajnim priključkom dodali še izhod HDMI in priključek za povezavo z napravo GPS, ki ga hkrati lahko uporabimo tudi za priklop elektronskega prožila. Na žalost je vmesnik drugačen, to pa pomeni dodaten nakup ustreznega prožila. Fotoaparatu sta dodana še mikrofon na sprednji levi strani poleg gumba za vklop vgrajene bliskavice in zvočnik na desni strani pri vratcih reže za pomnilniške kartice, to je seveda svojevrstna Nikonova poteza. D90 je namreč prvi digitalni SLR, s katerim lahko zajemamo tudi video posnetke v treh različnih ločljivostih. Marsikateremu fotografu se bo to zdelo povsem nepotrebno, vendar je bilo zaradi možnosti poprejšnjega ogleda pri digitalnih SLRjih le vprašanje časa, kdaj bo snemanje tudi na voljo. Pri snemanju videa smo na žalost časovno omejeni. Omogoča nam 5 minut snemanja pri ločljivosti 1280 × 720 ter 20 minut pri 640 × 424 in 320 × 216. Ostrino uravnavamo ročno prek obroča na objektivu, osvetlitev pa fotoaparat spreminja avtomatično, vendar so prehodi med svetlejšimi in temnejšimi kadri opazno nezvezni in zaradi tega moteči. Kljub "porodnim krčem" je snemanje videa zanimiva izkušnja že zaradi kakovosti posnetka, možnosti izbire objektivov ter vpliva na ostrino. Kako bo na to odgovorila konkurenca, bo v prihodnje seveda še zelo zanimivo.

Nikon D90

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 4288 × 2848, 3216 × 2136, 2144 × 1424.

Tipalo: Efektivno 12,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 969 EUR (ohišje), 1189 EUR (z objektivom AF-S 18-105 mm f/3,5-5,6 ED VR).

Za: Ohišje, rokovanje, kakovost posnetka, dodatne funkcije, snemanje videa.

Proti: Težave in omejitve pri snemanju videa.

Elektronski del fotoaparata je večinoma enak modelu D300. Vgrajeno ima tipalo CMOS z 12,3 milijona pikami, elektronsko čiščenje tipala in procesorski del EXPEED. Vrednosti ISO lahko nastavimo od 200 do 3200, razširljivo pa vse od 100 do 6400, kjer se pri običajnem fotografiranju šum šele izraziteje pojavi. Fotoaparat nam omogoča fotografiranje 4,5 posnetka na sekundo, k odličnemu 11-točkovnemu avtofokusu pa so dodali tudi 3D sledenje. Nastavljanje fotoaparata je enostavno, na voljo so vse pomembnejše nastavitve, pa tudi nastavljanja gumbov na ohišju po meri in kopica posebnih funkcij ter povečan obseg orodij za retušo. Zanimive novosti so tudi v prikazu posnetkov. Na voljo imamo razvrstitev posnetkov v koledarju, pregled posnetkov v skupini z 72 sličicami in histogram posnetka, ki se prilagaja trenutni povečavi. Dodana je tudi možnost shranjevanja običajnih nastavitev (ostrina, svetilnost, kontrast, barvna nasičenost in zamik), ki nam omogoča devet različnih nastavitev.

Fotoaparat je na voljo kot ohišje in v treh kit izvedbah. Pri običajni bo na voljo nov objektiv 18-105 mm f/3,5-5,6 z vgrajenim sistemom proti tresenju, ki pa je kljub cenenem videzu in plastičnemu bajonetu kakovostno na zelo visoki ravni. Na žalost na njem ni prikaza razdalje, prav pa bi prišel (predvsem zaradi videa) širši obroč za ročno ostrenje. Preostali kit izvedenki bosta na voljo s širokokotnim zumom 16-85mm f/3,5-5,6 in teleobjektivom 18-200mm f/3,5-5,6, vendar ceni zaenkrat še nista znani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji