Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Fujifilm FinePix S100fs

Aparat že na prvi pogled izstopa s svojo velikansko pojavo, še posebej, ko je na objektiv pritrjena priložena sončna zaslonka. In videz ne vara, saj aparat brez baterije in pomnilniške kartice tehta zajetnih 918 gramov.

Glede na velikost aparata pa smo pričakovali boljšo ergonomijo, saj aparat ne leži v rokah tako lepo kot kakšen konkurent. Ko pri tem aparatu govorimo o konkurenci, se hitro vprašamo, kdo to sploh je. So to zmogljivi kompaktni aparati, ki omogočajo tudi zajem video posnetkov, ali raje govorimo o digitalnih aparatih SLR.

Ko primerjamo ostrenje aparata z drugimi kompaktnimi modeli, kmalu opazimo, da mu ni na tem področju kos prav nihče, saj ostri bliskovito hitro, težav mu ne povzročajo niti slabe svetlobne razmere. Zumiranje poteka pri tem objektivu mehansko, se pravi, z vrtenjem obroča na objektivu, ročno ostrenje pa bo tudi pri tem aparatu večina uporabnikov raje pustila na stranskem tiru, še posebej ob tako dobrem avtomatskem. Če pa se za to odločimo, lahko s pritiskom na gumb na levi strani ohišja kadarkoli izostrimo z avto fokusom.

Pa tudi druge funkcije so na ohišju tega aparata zgledno dosegljive, prav vse po vrsti, edino, kar smo pogrešali, je bližnjica do nastavitve beline. Te možnosti pa ne pogrešamo, kadar zajemamo v formatu RAW, ko lahko to postorimo ročno na računalniku. Zmoti zajetnost datotek RAW, pa tudi to, da aparat ne omogoča hkratnega zapisa datotek RAW in JPEG. Najvišja možna občutljivost, ki jo omogoča senzor z 11,1 megapike ločljivosti, je kar ISO 10000, vendar je tista nad ISO 3200 le programsko povišana. To pomeni, da višje od 3200 ISO pri zajemanju v formatu RAW ne gre. Zrnatosti je tudi pri višjih občutljivostih malo in je zopet primerljiva s tisto pri aparatih SLR.

Bliskavica žal ni primerljiva s tistimi, ki so vgrajene v zrcalno-refleksnih aparatih, vendar aparat omogoča priklop zunanje s standardnim priklopom, ki pa vsebuje le terminal za sinhronizacijo, ne pa tudi tistega za nastavitve parametrov prek aparata.

Zelo dober je tudi zaslon aparata, ki mu je moč spreminjati kot nagiba, mehanizem pa je kovinski in prav tako kot samo ohišje zelo močan. Spreminjanje nagiba nam pride prav predvsem pri zajemanju videoposnetkov, ki jih je mogoče z mehanskim ostrenjem prav tako kot fotografije posneti zelo spektakularno. Žal pa sami premiki sicer kakovostnega objektiva ne potekajo povsem gladko.

Aparat omogoča tudi tako imenovani Film Simulation Braketing, ki zajame fotografijo v treh različnih barvnih nastavitvah in skuša programsko posnemati tudi legendarni Fujijev fotografski film Velvia, a zaman.

Še en morda ne tako nedolžen očitek je slaba vzdržljivost baterije le 250 fotografij (raje manj kot več), ki je sicer simetrične oblike in jo zato zlahka napačno vstavimo v aparat.

Fujifilm FinePix je posebnež, ki zelo uspešno združuje dobrote iz sveta kompaktnih in zrcalno-refleksnih aparatov in bomo z njim zlahka posneli videoposnetek kakega brhkega dekleta, ki bo mislilo, da pozira pred profesionalnim aparatom, ki ne omogoča zajema videa. Visoka, a glede na ponujeno kljub vsemu razumna je tudi cena: 637 evrov.

Fujifilm FinePix S100fs

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 11,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-400 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,3; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 7,2 m; ISO: samodejno (100-1600) ali ročno (100-10000).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Fujifilm Slovenija, www.fujifilm-slovenija.com.

Cena: 637 EUR.

Za: Mehansko zumiranje, hitrost ostrenja in ostrenje v slabih svetlobnih razmerah, kakovost ohišja.

Proti: Zumiranje ni povsem gladko (video), ob zajemanju fotografij RAW ne shrani hkrati tudi JPEG, simetričen akumulator in trajanje akumulatorja, teža aparata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji