Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P80

Kar dolgo smo čakali na prihod Nikonovega aparata z velikim razponom zum, ko je konkurenca v tem razredu že slavila številne prodajne uspehe. Ali je veljalo čakati ali ne, pa bomo zapisali v nadaljevanju.

Poglavitna prednost tega aparata je, kot smo že zapisali, velik razpon objektiva, ki se ponaša s kar 18-kratnim razmerjem med skrajnima goriščnicama. Popačenja glede na razpon sicer ni veliko, ko bi si ga zaželeli še nekoliko manj, pa je dobrodošla funkcija, ki popačenje programsko še dodatno odpravi. S tem izgubimo kakšno stopinjo vidnega kota, kakovost fotografije pa se ne poslabša vidno. Če pri vklopu aparata pozabimo odstraniti pokrov objektiva, se ta gladko umakne sam, objektiv pa se pri najdaljši goriščnici skoraj moteče daleč pomakne iz aparata. Žal smo močno pogrešali možnost zumiranja med zajemanjem videoposnetkov le povprečne kakovosti. Prav tako nas je razočarala le ena stopnja hitrosti premikanja objektiva.

Zelo pa nas je navdušila stabilizacija slike pri tem aparatu, ki deluje s premikanjem senzorja in je ena najboljših te vrste, še posebej v tem razredu. Pri najdaljši goriščnici, 486 mm (ekvivalent 35 mm), nam je uspelo zajeti več kot polovico ne stresenih fotografij pri kar 1/30 sekunde, katero pa celo pri 1/15 in to je izvrstno. Tipalo z ločljivostjo 10 magapik pa žal trpi za nekoliko večjo občutljivostjo za šum, ki je vidna že pri občutljivosti ISO 400, vendar pa se ta pri najvišjih vrednostih (do ISO 6400), ko aparat samodejno zmanjša ločljivost, ne zvišuje več linearno.

Ohišje aparata je, ko je izklopljen, zelo kompaktnih mer, kljub temu pa tudi zaradi uporabljenih kakovostnih materialov trdno in prijetno leži v roki. Prav tako dobra je dostopnost funkcij na ohišju, aparat pa ne pozna klasičnega ležišča za dodatno bliskavico, ki jo konkurenca že ponuja v tem razredu. Je pa vgrajena bliskavica dovolj kakovostna za vsakdanjo rabo.

Pogrešali smo možnost odprtosti zaklopa več kot 8 s, še bolj pa bi si želeli prikaz napolnjenosti baterije, saj nam aparat tega podatka ne sporoča, dokler baterija ni izpraznjena.

V slabših svetlobnih razmerah aparat sicer ne ostri najbolje, pa tudi ročno ostrenje ni najbolj uporabno, vendar odtehta z ostrenjem od blizu, ko lahko fotografirani objekt približamo na vsega 1 cm, pa tudi kak mikron bliže mu ne povzroča težav.

Nikon, na katerega smo dolgo čakali, se je večinoma izkazal za zgolj povprečnega. Njegovi največji odliki sta odlična stabilizacija slike ter kakovostno in kljub majhnim meram zelo ergonomsko ohišje. Nekoliko visoka pa se zdi cena: 429 evrov.

Nikon Coolpix P80

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-486 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,5; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice NP m; ISO: samodejno (64-800) ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 429 EUR.

Za: Razpon objektiva, korekcija popačenja, odlična stabilizacija slike, ergonomija glede na velikost.

Proti: Ni zumiranja med snemanjem video posnetkov, nekoliko višja občutljivost za šum, nima indikatorja napolnjenosti baterije, cena.

S funkcijo, ki odpravi sodčkasta popačenja, so linije tudi pri najširšem kotu zajema izravnane.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji