Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot A2000 IS

Zmogljivejši Canonovi kompaktni fotoaparati iz serije Powershot A so praviloma sorazmerno plastični, a kljub temu zmogljivi in po kakovosti fotografij med boljšimi digitalnimi aparati. Novi A2000 IS pa je vsaj pri ohišju naredil opazen korak naprej. Če ga primerjamo s predhodnikom A720 IS takoj vidimo boljšo kakovost izdelave, v roki deluje trše in bolj kompaktno. Kot pri drugih modelih te serije uporablja navadne baterije AA - to bo všeč predvsem popotnikom, saj take baterija najdemo tako rekoč povsod.

Zum je šestkratni, pokriva pa območje od 36 pa do 216 mm v formatu leica. Na daljšem koncu torej kar veliko, velika škoda, da ni še malce širši. Zelo uporaben je optični stabilizator slike, ki je že v predhodnikih svoje delo opravljal odlično. Pri tipalu k sreči niso pretiravali, ima deset milijonov pik, občutljivosti ISO pa segajo od 80 do 1600. Šuma je za ta razred razmeroma malo, tudi sicer so fotografije zelo dobre.

V primerjavi s predhodniki pa je aparat tudi nekaj izgubil. Najbolj smo pogrešali ročne nastavitve zaslonke in časa. V zameno smo dobili še najpreprostejši program, označen z rdečim srčkom, ki poleg uporabe vseh samodejnih nastavitev še zaklene vse menuje. Uporabno za najmanj vešče uporabnike, ki se bojijo vsakršnega nenačrtovanega izleta v menuje. Malce zahtevnejši uporabniki bodo s pridom izkoristili različne scenske programe. Teh je kar nekaj, kljub temu pa v Canonu niso pretiravali, denimo z ločenimi programi za različno svetle živali (torej bele, sive in črne pse), in to lahko le pohvalimo.

Tudi optičnega iskala ni več - zaradi velikega, tripalčnega zaslona zanj enostavno ni prostora. Zaslon je zelo dober, njegova ločljivost je 230.000 pik, to pa je dvakrat toliko kot pri starejšem A720 IS. Prijetno nas je presenetila hitrost polnjenja bliskavice, sploh pri zaporednih posnetkih. Res pa je še vedno med šibkejšimi, njen domet je le tri metre in pol.

Novi Powershot A2000 IS je odličen aparat za vse uporabnike, ki ne potrebujejo nujno povsem ročnih nastavitev. Zuma je razmeroma veliko, brez posebnega znanja pa hitro pridemo do lepih fotografij. Zanimivo, kako so se v zadnjem letu še znižale cene - aparat stane le 220 evrov in to se nam zdi več kot solidno.

Canon Powershot A2000 IS

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-216 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,9 ostrenje 0,45 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno (80-1600) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 220,80 EUR.

Za: Hitro polnjenje bliskavice, velik zaslon, preprosta raba, kakovost posnetkov.

Proti: Ni iskala, ni ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji