Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L16 in Coolpix L18

Včasih smo najpreprostejšim fotoaparatom rekli pogovorno "trotlzihr", tako lahko na hitro opišemo tudi nova Nikonova aparata serije Coolpix, modela L16 in L18. Dejansko gre za enak aparata, le da ima številčno višja naprava malce zmogljivejše tipalo in (to je pomembneje) večji zaslon. Vse druge lastnosti so povsem enake, na videz ju je skoraj nemogoče ločiti. Aparata sta kompaktna žepna modela, namenjena pa sta nezahtevnim uporabnikom, ki jih tehnične podrobnosti ne zanimajo.

Nikon Coolpix L16

Nikon-Coolpix-L16.pngRazred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-mm 105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,50 m-neskončno (15 cm makro); domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno ali ročno (do 1600).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 109 EUR.

Za: Preprosta raba, cena.

Proti: Makro, počasno ostrenje.

Ohišje je pri obeh razmeroma kompaktno in solidno narejeno, desna stran je rahlo odebeljena, tam je prostor za dve bateriji tipa AA. Zadaj imamo le nekaj funkcijskih tipk, na zgornjem robu najdemo tipki za ogled že posnetih fotografij oziroma za menjavanje med programi fotografiranja. Čeprav ima model L16 manjši zaslon (z diagonalo 7,1 centimetra, L18 pa 7,8 cm), so tipke pri obeh enako velike in enako razporejene. Za naš okus bi lahko bile malce večje, še bolj pa smo pogrešali kolesce za sprehod med različnimi programi fotografiranja. Objektiv je pri obeh modelih enak, delita pa si ga (tako kot marsikaj drugega) s predhodnikom, modelom Coolpix L15. Gre za povprečen objektiv s trikratnim zumom, v 35 mm. formatu pokriva goriščnice od 35 do 105 mm. Ali, povedano drugače, ni ne pretirano širok niti ne seže v resne razdalje. Geometrijsko se za svoj cenovni razred obnese po pričakovanjih, pri najširšem kotu je nekaj sodčkastega učinka, a tega večina uporabnikov med vsakodnevnim fotografiranjem niti ne bo opazila.

Nikon Coolpix L18

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,50 m-neskončno (15 cm makro); domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno ali ročno (do 1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 159 EUR.

Za: Preprosta raba, zaslon, cena.

Proti: Makro, počasno ostrenje.

Fotografije so solidne kakovosti, večino dela opravi avtomatika. Ta se razmeroma dobro znajde, opazili smo le rahlo počasno ostrenje. Seveda imamo pri ostrenju na voljo tudi funkcijo zaznavanja obrazov, ki jih pravilno osvetli in izostri. Sicer je dobrodošel tudi način Easy Auto, ki zaklene vse menuje in na nas ostane le še pritisk na sprožilec. Zadeva je namenjena predvsem tehnično slabo podkovanim uporabnikom, torej tistim, ki se bojijo vsakršnega sprehoda po menujih.

Na tem delu zmogljivostne lestvice je za večino kupcev najpomembnejša spremenljivka cena. Tu se oba Nikona odlično znajdeta. Cenejši, model L16, velja le 110 evrov, dražji L18 pa še 50 evrov več. In prav to je bistvena razlika med njima. Za skoraj polovico višjo ceno dobimo "megapiksel" več in skoraj neopazno povečan zaslon. Oboje je po našem mnenju povsem odveč, tako da se nam zdi model L16 bistveno boljša izbira.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji