Objavljeno: 24.6.2008 13:20 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio A40

Optio A40 se ponaša z nazivom najzmogljivejšega Pentaxovega žepnega aparata in je, gledano z vidika specifikacij, tudi eden najzmogljivejših žepnih aparatov na trgu sploh.

Ohišje aparata je sestavljeno iz kakovostne črne plastike, ergonomsko je dopadljiv, nastavitvene tipke pa so na priročnih mestih.

Poleg najnovejših pomagal, kot so mehanska stabilizacija slike (s premikanjem tipala), osvetljevanje senc in prepoznavanje obrazov, premore Optio A40 tudi popoln ročni nadzor. Ročno lahko tako izbiramo vse parametre, kot so odprtost zaslonke, čas odprtosti zaslonke in nastavitev beline, ročno pa lahko tudi ostrimo. Pri izbiri vrednosti ISO bomo hvaležni tipalu z 12 megapikami ločljivosti, ki nam postreže z nizko zrnatostjo fotografij tudi pri višjih vrednostih. Najvišja vrednost, ki jo lahko izberemo, vendar le v načinu dodatne stabilizacije SR, je ISO 3200, kjer pa se že pojavi šum, ki je premočan. Kakovost gre tudi na račun velikosti tipala, ki je za ta razred nekoliko nenavadna. Meri 1/1,7 palca, to pa je primerljivo z velikostjo tipal nekaterih najzmogljivejših kompaktnih aparatov.

Navdušil nas je tudi najkrajši čas odprtosti zaslonke, pri katerem je aparat še zmožen sinhronizirati bliskavico z osvetljevanjem tipala. Ta meri le 1/1000 sekunde, to pa nam pride prav pri fotografiranju gibajočih se objektov pri fotografiranju v slabše osvetljenih prostorih.

Razveseljuje zmožnost aparata, da si zapomni izbrane nastavitve, ki so bile izbrane, preden smo ga izklopili. Na našo željo shrani tudi položaj objektiva (zoom). Ta je kljub ne pretirano širokemu najširšemu območju sodčkast, tako na širokem kot tudi na tele območju. Še ena dobrodošla lastnost aparata je "zeleni gumb", ki mu lahko dodelimo eno ali več bližnjic.

Aparat nam ponuja preveč podobnih programov zajemanja fotografij, saj je na primer na voljo kar šest različnih možnosti zajemanja domačih živali, tri možnosti zajemanja portreta in štiri možnosti fotografiranja besedila.

Zmotila nas je simetrična oblika akumulatorja, zaradi katere bi ga lahko ob hitri menjavi zlahka narobe vstavili v aparat.

Naj omenimo še zajem videoposnetkov v fotmatu DivX, ki kljub le povprečni kakovosti navdušijo z dobrim izkoristkom prostora na pomnilniški kartici. Lahko pa jih, tako kot fotografije, tudi naknadno obdelamo kar v aparatu samem, predvsem za obdelavo fotografij pa je na voljo veliko možnosti.

Pentax Optio A40 je aparat, ki v svojem kompaktnem ohišju ponuja veliko možnosti in, ne nazadnje, tudi dobro kakovost po razumni ceni 269 evrov.

Pentax Optio A40

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,4; ostrenje 35 cm- neskončno (makro 6 cm); domet bliskavice 7.1 m; ISO: samodejno ali ročno (50-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 269 EUR.

Za: Ročne nastavitve, video posnetki v formatu DivX, uporaba bliskavice pri 1/1000 s.

Proti: Prevelika izbira nekaterih programov, simetrična oblika akumulatorja.

Na voljo je kar šest različnih možnosti izbire programa pri fotografiranju domačih živali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji