Objavljeno: 20.10.2008 00:21 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio M50

Novi Optio, M50, ne prinaša občutnih sprememb pri obliki in tega izdelovalcu pravzaprav ne moremo zameriti, saj je ohišje zelo ergonomično in elegantno, vsi gumbi za upravljanje pa so na pravih mestih. Aparat je na voljo v šestih barvah, od nevpadljive črne do v zadnjem času priljubljene kričeče roza.

Tipalo zmore osem megapik ločljivosti, naprava pa se ponaša s kar petkratno povečavo ter razponom ISO vrednosti vse do 6400. Pri najvišjih vrednostih, ki so možne le z uporabo dodatne digitalne stabilizacije slike, je žal šum že zelo izrazit, to pa pomeni slabšo kakovost slik. Preseneča pa odsotnost šuma pri vrednosti do ISO 1600, to je v tem razredu zelo pohvalno. Fotoaparat je tako primeren tudi za slikanje v temnejših prostorih. Najkrajši čas odprtosti zaslonke je 1/2000 sekunde in to je nadvse uporabno pri slikanju hitro premikajočih se objektov.

Poleg običajnega 2,5-palčnega zaslona najdemo tipične gumbe za upravljanje, kot so štirismerna tipka za premikanje po menujih, gumba za približevanje ter oddaljevanje posnetka in vedno bolj priljubljeni zeleni gumb. Izdelovalec nam tako ponudi možnost nastavitve katerekoli bližnjice na ta gumb, s tem pa lahko fotoaparat še bolj prilagodimo lastnim željam.

Med zmožnostmi najdemo prepoznavo obrazov in nadgradnjo Smile-shutter, možnost okvirjanja slik z zabavnimi okviri, koledar z možnostjo zaznamkov ter digitalno popravljanje slik pri tresenju. To popravljanje zajema tako samodejno višanje vrednosti ISO pred slikanjem kot uporabo filtrov po tem, ko smo posnetek že shranili. Podobno kot pri večini žepnih modelov nam je na voljo kar 16 različnih programov nastavitev ter popolnoma samodejni način. Med zanimivejšimi dodatki pa so zmožnosti slikanja panorame, osnovno urejanje video posnetkov kar na samem fotoaparatu, nekoliko naprednejše urejanje fotografij ter obnova slik po izbrisu.

Žal pa je vgrajena elektronika pod določenimi pogoji nezanesljiva, saj so slike marsikdaj preveč izpostavljene, vzrok za to pa je predvsem nepravilni času odprtja zaslonke. Fotoaparat nam ne ponuja ročnih nastavitev. To pomeni, da je v takšnih primerih napak samodejnega nastavljanja skorajda nemogoče narediti dobro fotografijo. To je velika pomanjkljivost tega modela, saj se v normalnih pogojih naprava izkaže za zelo solidno, nad nekaterimi slikami smo bili celo nekoliko presenečeni.

Če potegnemo črto, je Optio M50 s svojo težo ter zmogljivostjo primeren za stalno prenašanje tudi v manjših žepih, vse skupaj pa nam je na voljo za manj kot 200 evrov. Nekateri bodo pogrešali le možnosti ročnega spreminjanja nastavitev, ki jih ponudijo nekaj deset evrov dražji modeli istega izdelovalca.

Pentax Optio M50

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-180 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,6; ostrenje: 40 cm-neskončno (makro 10 cm); domet bliskavice: 4,3 m; ISO: samodejno ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 189,90 EUR.

Za: Petkratni zoom, cena, uporaba bliskavice pri 1/2000 s.

Proti: Samodejne nastavitve občasno zatajijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji