Objavljeno: 20.10.2008 00:14 | Avtor: Peter Gedei | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D700

Lani avgusta so v podjetju Nikon dosegli pomemben uspeh s predstavitvijo profesionalnega modela D3. Bil je namreč prvi digitalni fotoaparat tega podjetja s tako imenovanim polnim oziroma Full Frame tipalom velikosti 24 × 36 mm, kar je bilo dotlej v domeni podjetja Canon. Poleg velikega tipala pa so se osredotočili tudi na kakovost posnetka in dovršen avtofokus, ki ga pri konkurentih zaenkrat še nimajo. Seveda je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo predstavili naslednji model s takšnim tipalom, in tako smo v začetku junija dočakali model D700, ki ga lahko označimo kot manjšega in cenejšega brata modela D3. Prav tako je namenjen profesionalcem, ki jim v določenih situacijah ustreza manjši in lažji fotoaparat, brez težav pa lahko pogrešajo slabše napajanje in mehanske zmogljivosti.

Največja razlika med modeloma je že na prvi pogled v velikosti ohišja. D700 je nižji za slabe štiri centimetre in ožji za dober centimeter, a kljub temu večji kot model D300, predvsem zaradi večjega kukala s prizmo. Ker je ohišje brez pokončnega držala, je vgrajen manjši, običajni Nikonov Li-Ion akumulator, ki solidno poskrbi za delovanje fotoaparata, vendar priporočamo še kakšnega za rezervo. Dokupimo lahko tudi pokončno držalo z dvema akumulatorjema, vendar ohišje z njim pridobi tiste manjkajoče centimetre. Upravljanje fotoaparata je enako kot pri modelu D300, tudi razporeditev gumbov je enaka. Dodan je le nov gumb Info, s katerim na pregledovalniku LCD prikažemo trenutne nastavitve in jih nekatere prek bližnjic tudi spreminjamo. Funkcije gumba AE-L in AF-On si lahko priredimo po meri, vgrajen pa ima tudi mehanizem za samodejno čiščenje tipala. Pogled skozi okular je jasen in velik, vendar pokriva le 95 % celotne slike. Nižja je tudi hitrost zajemanja posnetkov. Omogoča nam 5 slik na sekundo, s pokončnim držalom pa 8 slik na sekundo. Vgrajeno ima tudi bliskavico in protiprašni sistem, stabilizacijo slike pa v Nikonu rešujejo z objektivi. Tako bo D700 naprodaj kot samostojno ohišje, lahko pa ga bomo kupili tudi z objektivom 24-120 f/3,5-5,6 mm VR.

Večina funkcij modela D3 je vgrajena tudi v D700. Premore enak procesor EXPEED za obdelavo posnetkov, merilnika svetlobe sta enaka kot pri Nikonu D3, enak je tudi 51. točkovni avtofokus s 3D ostrenjem. Prav tako nam je na voljo ogled slike v dveh načinih in elektronska libela za poravnavo horizonta. Vgrajeno ima tipalo FX velikosti 24 × 36 mm ločljivosti 12,1 milijona pik, ki poskrbi za kakovosten zajem posnetka. Vrednost ISO lahko nastavimo do 25600, šum posnetka pa je neizrazit vse do ISO 6400 pri običajnem fotografiranju.

Fotoaparat lahko do potankosti nastavljamo prek razvejenih menujev, poleg običajnih nastavljanj posnetka pa nam je na voljo tudi priljubljena funkcija D-Lightning in nekaj orodij za obdelavo že posnete fotografije. Dodan je tudi sistem prepoznavanja motivov pri slikanju, ki ob pomoči znanih motivov poskuša optimalno nastaviti belino, osvetlitev in ostrino, izdelamo pa si lahko tudi seznam objektivov, ki jih sam ne prepozna. Pri uporabi objektivov DX se nam polje zajema na tipalu zmanjša, kar lahko vidimo skozi kukalo z omejitvenim pravokotnikom, sami pa se lahko odločamo o samodejnem prepoznavanju objektivov.

Nikon D700

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Format FX do 4256 x 2832, format DX do 2784 x 1848.

Tipalo: Efektivno 12,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 36 × 23,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,0 (1,5 pri formatu DX).

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Grafo, www.fotograd.com.

Cena: 2599 EUR (ohišje), (z objektivom 24-120 mm f/3.5-5.6G ED-IF AF-S VR).

Za: Nastavljivost ISO, ohišje, kakovost posnetka, pregledovalnik LCD, delo, samodejno čiščenje tipala, ogled slike.

Proti: Napajanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji