Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2008 | Teme: nenehni testi

Fujifilm FinePix S1000fd

Ob prvem stiku z novim Fujijem se bo verjetno marsikdo zaljubil v odlično držalo, ki kljub majhnosti aparata ponuja dovolj opore z vseh strani, in v celotno ohišje aparata, ki je zelo kakovostno sestavljeno. Tudi uporabljeni materiali delujejo robustno in prijetno obenem, po vklopu pa smo kaj kmalu odkrili tudi hitro ostrenje. Poleg tega smo večinoma brez težav izostrili skoraj vsak objekt tudi v slabših svetlobnih razmerah, saj je aparat brez težav ostril povsod, kjer smo našli kak kontrasten del.

Fujifilm FinePix S1000fd: Barve dreves in neba so ravno prav žive in delujejo naravno.

Zumiranje sicer poteka stopenjsko, pa tudi med zajemanjem videoposnetkov ni mogoče zumirati, vendar smo tega vajeni tudi pri dražjih aparatih. Bolj pereč problem tega aparata je pomanjkanje stabilizacije slike, ki bi nam najbolj koristila predvsem pri najdaljših goriščnicah. In ker že pri nekoliko slabši svetlobi le s težavo fotografiramo pri velikih goriščnicah, nam odlično ostrenje aparata tukaj žal ne koristi. Za takšno početje moramo kaj hitro poseči po višjih vrednostih ISO. Te je moč izbirati v širokem razponu od vrednosti ISO 64 pa vse do 3200. Pri najvišji nastavitvi se sicer fotografije pomanjšajo na ločljivost 3 megapik in, čeprav je zrnatosti veliko, je fotografija še vedno pogojno uporabna, tiste zajete pri vrednosti ISO 800 pa so brez opaznejše zrnatosti, vendar se zaradi odpravljanja le-te kljub temu izgubi nekaj podrobnosti. Je pa avtomatska izbira beline pri slabših svetlobnih razmerah večji razlog za nevšečne fotografije. Zaradi tega v nekaterih primerih priporočamo ročno nastavitev. Nasploh je kakovost fotografij dobra, tudi optična popačenja niso prevelika, glede na naše testne fotografije pa bi si želeli nekaj več vidnih podrobnosti. Te se nekako izgubijo tudi v primerjavi z manj ločljivimi aparati.

S1000fd lahko fotografije zapisuje na pomnilniške kartice xD kot SD; to je dobro in hkrati privablja kupce, ki so bili do zdaj (ali pa so še) lastniki aparatov različnih znamk.

Aparat se odlično znajde tudi pri zajemanju posnetkov z veliko hitrostjo, še posebej takšnih pri ločljivosti 2 ali 5 megapik. V programu panorama, ki ga najdemo kar posebej na kakovostnem kolescu na vrhu aparata, pa tudi sam sestavi panoramsko fotografijo.

Fujifilm S1000fd je aparat, ki omogoča zajemanje odličnih fotografij v zelo različnih okoliščinah, vendar mu močno manjka optična stabilizacija slike, ki bi ga kljub ceni, ki bi bila nekoliko višja od 235 evrov, naredila veliko uporabnejšega.

Fujifilm FinePix S1000fd

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 33-396 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,0; ostrenje 2 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 8,7 m; ISO: samodejno ali ročno (64-3200).

Tehnična zmogljivost: 9.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Fujifilm Slovenija, www.fujifilm-slovenija.com.

Cena: 235 EUR.

Za: Velik optični razpon glede na ceno, ugodna cena, ostrenje v slabših svetlobnih razmerah, zelo trdno ohišje.

Proti: Nima optične stabilizacije slike, počasno zumiranje, ki ga ni moč uporabiti med snemanjem videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji