Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon EOS 1000D

Najcenejši digitalni aparati SLR marsikoga vpeljejo v svet zahtevnejše fotografije, kjer pa se največ denarja porabi predvsem za dodatno opremo. Marsikdaj se tako ne pogovarjamo o konkretnih aparatih, temveč o celotnem sistemu neke znamke, torej o različnih objektivih in bliskavicah. Ko si uporabnik nabere nekaj kosov (razmeroma drage) opreme, bo le stežka presedlal h konkurenci. Tako pa bijejo izdelovalci v najnižjem razredu pravo cenovno vojno za nove kupce. Začel jo je Nikon z zelo ugodnim aparatom D40, kasneje pa nadaljeval še z D40x in D60. Canonov edini odgovor je bil model EOS 400D oziroma njegov naslednik 450D, a sta oba dražja od omenjenih Nikonovih modelov. Čas je torej pravšnji za naslednji korak, ki se imenuje EOS 1000D.

Aparat se uvršča na cenovni rep Canonove ponudbe DSLRjev, zasnovan pa je na mešanici aparatov 450D in 400D. Zlasti od prvega ga po videzu zelo težko ločimo. Pravzaprav je ohišje po merah povsem enako, nekoliko spremenjeno je držalo, ki je zdaj povsem plastično (torej brez gumijastih dodatkov), zmanjšali pa so tudi zaslon. Ta je enak kot pri starejšem modelu 400D, diagonala meri 2,5 palca, ločljivost pa je 230.000 pik. Odpravili pa so tipalo, ki pri dražjih bratih ugasne zaslon, ko aparat prislonimo k obrazu. Canonovi cenejši aparati se že v osnovi ne morejo ravno hvaliti z ergonomijo, 1000D pa je zaradi plastičnega držala še najslabši med njimi. So pa zato menuji zelo pregledni, funkcije pa hitro dostopne prek dobro razporejenih tipk na zadnji strani.

Tipalo je povsem enako kot pri dve leti starem EOS 400D in s tem ni prav nič narobe. Zmore ločljivost deset megapik in to je za veliko večino uporabnikov še preveč, občutljivost pa lahko povišamo do ISO 1600. Šuma je zelo malo, kakovost fotografij je odlična. K starejšem tipalu so dodali sistem za živi ogled slike, ki postaja tudi v svetu aparatov SLR samoumeven. Med ogledom na zaslonu lahko sliko tudi (seveda le začasno) digitalno povečamo. To nam pride prav pri ročnem ostrenju. Solidno se obnese tudi priloženi objektiv, ki pokriva goriščnice od 18 do 55 mm (oziroma od 29 do 88 mm v formatu Leica), dodan pa ima tudi sistem proti tresenju.

EOS 1000D je dober aparat in odličen prvi korak v svet fotografije SLR. Njegova najresnejša težava pa ni tehnične narave, temveč ekonomske. Ceno ima namreč višjo kot najcenejša Nikona, omenjena v uvodu, za ceno ohišja pa dobimo pri Sonyju poleg aparata Alpha 200 še kit objektiv in kako pomnilniško kartico za povrh.

Canon EOS 1000D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 3888 × 2592.

Tipalo: Efektivno 10,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,2 × 14,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 478 EUR (ohišje), 576 EUR (ohišje in objektiv EF-S 18-55 IS).

Za: Kakovost slike, malo šuma, objektiv.

Proti: Plastično ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji