Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-W170

Novi Sony serije W si veliko sestavnih delov deli z manj zmogljivim bratom, modelom DSC-W150. Ta ima enako, kakovostno in aluminijasto ohišje, pa tudi skupina leč pred senzorjem je enaka. Razlika je v tem, da je senzor pri modelu DSC-W170 nekoliko večji, zato je tudi najširši kot zajema večji, v telefoto delu pa ga model DSC-W150 premaga.

Široki kot ni namenjen le zajemu širšega področja, temveč posledično omogoča atraktivnejšo kompozicijo.

Kakovost objektiva je dobra, kljub temu da aparat omogoča zajem fotografij pri 28 mm goriščne razdalje (ekvivalent 35 mm), pa je v tem območju sodčkavost fotografije razmeroma majhna, vinjetiranja pa tudi kljub širšemu kotu ni opaziti. Drugače je na drugi strani petkratnega zum razmerja, kjer je slika nekoliko preveč vbočena. Celoto lepo zaokroži tudi zelo dobro optično iskalo, ki je zadovoljivo svetlo tudi za uporabo v slabših svetlobnih razmerah in je uglašeno z objektivom, ki pa v njem ni viden in to je dobro. Ker pri večini žepnih aparatov v takšnih razmerah avtomatsko ostrenje bolj ali manj odpove, lahko pri Sonyju ročno izberemo eno izmed prednastavljenih razdalj ostrenja (0,5 m, 1m, 3 m, 7 m, neskončno), na kateri naj bodo objekti najbolj ostri.

Avtomatika pri tem aparatu opravlja svoje delo zelo dobro, ko govorimo o osvetlitvi, pa tudi programsko povečan dinamični razpon velikokrat pripomore k višji kakovosti fotografij. Poleg tega je v slabših svetlobnih razmerah v pomoč tudi optična stabilizacija slike, široki kot omogoča določiti tudi nekoliko bolj zanimivo kompozicijo in olajša fotografiranje v zaprtih prostorih.

Tipalo, ki se ponaša z 10,1 megapikami ločljivosti, lepo zajema barve, pa tudi podrobnosti na fotografiji so dovolj dobro vidne, vendar je nekoliko bolj občutljiv za šum že pri nižjih vrednostih ISO. Šum se pri večjih občutljivostih ne poveča prehitro, saj postane kakovost fotografij občutno slabša šele pri ISO 1600, kjer pride do izraza premočno odstranjevanje zrnatosti (noise reduction) in posledično izguba podrobnosti.

Aparat je opremljen tudi s številnimi programskimi pomagali, med katerimi izstopa tisti del, ki prepoznava obraze in nasmeške. Svojo nalogo opravlja zelo dobro, mogoče mu je določiti, ali naj prepozna otroške obraze ali obraze odraslih, prav tako pa je mogoče določiti občutljivost prepoznavanja nasmeškov. Tudi pri predvajanju fotografij, kjer aparat omogoča predstavitveni način, je mogoče izbrati prikaz le fotografije z otroki, odraslimi ljudmi ali pa celo le tistih, na katerih so dojenčki.

Sony Cybershot DSC-W170

Sony-DSC-W170-5.png

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,2; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 249 EUR.

Za: Kakovostno optično iskalo, razpon objektiva, široki kot, uporaba predleč v tem razredu, ohišje.

Proti: Izpostavljen zaslon, rahel šum že pri nižjih vrednostih ISO.

Sony naj bi v samodejnem načinu in z vklopljeno to možnostjo tudi sam prepoznal, v katerem scenskem načinu želimo fotografirati. To mu sicer uspeva, ko govorimo o načinu nočnega posnetka in načinu nočnega portreta, vendar nekoliko odpove, ko je fotografirani objekt osvetljen od zadaj. Tudi zaradi tega, ker je takrat na primer prepoznavanje obrazov zaradi prevelikega kontrasta med ozadjem in objektom oteženo.

Hvalimo tudi hitrost in odzivnost aparata, k uporabniški vrednosti pa pripomore tudi program "EASY", v katerem je mogoče izbirati le med samodejno in izklopljeno bliskavico, ter majhnimi in velikimi fotografijami.

Sony Cybershot DSC-W170 ponuja za ceno 249 evrov veliko, poleg tega omogoča uporabo številnih dodatkov, kot so predleče, podvodna ohišja, pa tudi GPS snemalnik položaja, v katerem je bila fotografija zajeta. Avtomatika deluje dobro, kljub temu se še vedno najde veliko svetlobnih razmer, v katerih odpove (tako je zaenkrat pri vseh aparatih). Kljub temu je v napredni tehnologiji viden trud izdelovalca, da bi lahko nekoč tudi povsem nevešč uporabnik celo v najtežjih razmerah ustvaril zadovoljivo fotografijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji