Objavljeno: 24.6.2008 13:20 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus mju 840

Navala aparatov kičasto roza barve očitno še ni konec. Medtem ko smo pretekli mesec preizkusili aparat Mju-850, pa ta s tokrat preizkušenim Mju-840, razen roza odtenka ohišja, nima prav nič skupnega.

Objektiv aparata premore 5× povečavo, pohvalno pa je aparat kljub razponu prijetno majhen. Ugoden vtis skazi zgolj podatek, da je široki kot (wide) "širok" okroglih 36 mm; to so nekateri konkurenti že zdavnaj zmanjšali tudi na 30 ali manj milimetrov. Nekoliko se aparat odkupi z optičnim stabilizatorjem, ki izdatno pripomore, da so povsem uporabni (tj. ostri) tudi posnetki, ustvarjeni v času okoli desetinke sekunde.

Na zadnji strani najdemo zaslon LCD z diagonalo skoraj 7 cm (2,7 palca), ki s svojo svetlostjo omogoča uporabo tudi v sončnih dnevih. Levo od njega najdemo kar nekaj tipk in upravljalno kolo. Razporeditev in same tipke pa moramo pograjati, saj se nam je vse prepogosto dogajalo, da smo jih nehote pritisnili ali zavrteli kolesce za izbiro programa predvsem takrat, kadar smo pritiskali na gumb sprožilca ... A to je težava večine podobnih žepnih aparatov, saj zaradi skromno odmerjenega ohišja ne zmorejo ponuditi dovolj dobrega oprijema aparata.

Po zmožnostih aparat vsaj dosega, če že ne presega konkurence. Premore funkcijo osvetlitev senc, ki nekoliko osvetli predele motiva, ki so morebiti zaradi skrivanja v senci zatemnjeni ali sploh povsem črni. V praksi dosvetlitev sicer deluje, kljub temu pa ne gre pričakovati čudežev. Opazili pa smo, da vključena zmožnost povzroči tudi to, da so posnetki nekoliko bolj barvno zasičeni in živi - nekaj, kar ustreza zelo širokemu krogu kupcev teh malih fotoaparatov. Ročnih nastavitev aparat ne premore veliko, je pa zato na voljo zajeten seznam tematskih programov. Tu pa je še cel kup bolj ali manj uporabnih zmožnosti, ki bodo prišle prav predvsem začetnikom v (digitalni) fotografiji.

Za konec pa ne moremo mimo zmožnosti video posnetkov, ki so za aparat z letnico 2008 zares podpovprečni. Resda je to hiba večine aparatov iz hiše Olympus, ki še vedno trmasto vztrajajo pri uporabi zastarelih kartic xD. Te v primerjavi s konkurenco (npr. SD) niso zgolj zmogljivostno, temveč tudi hitrostno podhranjene, zato večina aparatov omogoča zgolj časovno omejeno snemanje videa pri ločljivosti VGA. Mju-840 tako zmore zgolj 10 sekund snemanja videa pri omenjeni ločljivosti naenkrat. Težave se v zadnjem času očitno zaveda tudi Olympus, ki je ponudil prilagojevalnik, ki omogoči uporabo kartic microSD v aparatih z režo za kartice xD. Slaba tolažba, pa vendarle. Na trgu pa naj bi se v kratkem pojavile tudi hitrejše kartice xD, ki bodo omenjeno omejitev - upajmo - dokončno odpravile.

Zmožnost dosvetljevanja senc je zanimiva, a čudežev ne gre pričakovati.

Olympus mju 840

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-180 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5; ostrenje 0,7 m-neskončno (3 cm super makro); domet bliskavice do 4,4 m; ISO: samodejno, ročno 64-1600.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Olympus Slovenia, www.olympus.si.

Cena: 269 EUR.

Za: Optični razpon in stabilizator, slovenski menu.

Proti: Nekoliko nerodna razporeditev gumbov, video posnetki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji