Sony Alpha 900

Objavljeno: 28.10.2008 10:38 | Avtor: Peter Gedei | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: November 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sonyjev najnovejši digitalni SLR je bil eden najteže pričakovanih fotoaparatov v zadnjem letu in pol. Prvi prototip so predstavili že marca na lanskoletnem ameriškem sejmu PMA, marsikdo pa je mislil, da se bo pri prototipu zgodba tudi končala. In zakaj je bilo pravzaprav dvignjenega toliko prahu? Sony je bilo četrto podjetje, ki je predstavilo digitalni SLR s polnim (Leica) formatom 24 × 36 mm. Pred njim so tako tipalo imeli že Kodak, Contax in Canon. Prva dva sta neslavno končala, Canonu in Sonyju pa se je nazadnje pridružil še Nikon. Od vseh naštetih so morali ravno v Sonyju v razvoj vložiti največ. Pred časom so kupili podjetje Minolta, prevzeli njihove blagovne znamke in razvili popolnoma novo serijo digitalnih SLRjev, za nameček pa kot partnerja pridobili vrhunsko podjetje Carl Zeiss, ki jim izdeluje objektive za najzahtevnjše kupce. To linijo objektivov so s prihodom najzmogljivejšega člana družine še dodatno popestrili z zumoma 16-35 mm f/2,8 in 70-400 mm f/4-5,6. Na preizkusu smo uporabljali zum objektiv 24-70 mm f/2,8, ki se je odlično izkazal tudi pri f/2,8, kjer smo nekaj težav zaznali le v kotih (kromatska aberacija, popačenje).

Čeprav je kovinsko ohišje nove alfe veliko, nad lego fotoaparata v roki nismo bili najbolj navdušeni. Kljub ergonomičnemu držalu se večino teže prenaša na sredinec desne roke, zaradi premajhne globine držala pa trpi tudi desni palec. Zaradi teže ohišja okrog 900 gramov in težkih Zeissovih objektivov se roka lahko kaj hitro utrudi. Na vrhu ohišja kraljuje velika in lepo oblikovana prizma, pogled skozi kukalo pa je jasen in velik ter pokriva 100 % pogled. Možna je tudi menjava medlice. Položaj gumbov je podoben kot pri modelu a700, premaknjen je le gumb Drive bliže prožilu, na izpraznjenem mestu pa zasledimo vgrajen majhen zaslonček LCD. Ta nam prikazuje napolnjenost akumulatorja, število preostalih posnetkov, čas, zaslonko in informacije med nastavljanjem določenih ukazov. Zadnja stran je rezervirana za velik pregledovalnik LCD z diagonalo 76 milimetrov in gumbi za nastavljanje fotoaparata. Večino nastavitev opravimo kar prek pregledovalnika LCD, shranimo pa lahko tri celotne nastavitve, ki jih prikličemo z levim kolescem na vrhu ohišja. Na levi strani ohišja je med običajnimi vtiči na voljo tudi HDMI, na desni pa sta dve reži za pomnilniške kartice CompactFlash in MemoryStick Pro.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki