Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot E1

Neverjetno vendar resnično - Canon ponuja model, ki so ga izdelali posebej s tem namenom, da bi izdelek približali predstavnicam nežnejšega spola. Zaradi tega so ga zavili v dekliško oblikovano in zaobljeno ohišje in ga odeli v eno izmed nežnih in blagih barv. To je aparat, pri katerem bodo uporabniki (ki bodo večinoma ženskega spola) bolj gledali na videz kot na tehnične značilnosti. Pri njem bolj kot o megapikah govorimo o treh barvah, v katerih je na voljo. To so rožnata, svetlo modra in bela, ki bi se imenitno podala tudi h kakemu simpatičnemu izdelku podjetja Apple. Da pa lahko pri aparatu pozabimo na tehnične značilnosti, morajo biti te kljub vsemu toliko dobre, da nam o njih ni treba razmišljati. In Canonov izdelek je prav tak.

Canon Powershot E1: V najzahtevnejših okoliščinah je nebo kljub zelo dobri avtomatiki presvetlo.

Ergonomija aparata je zelo dobra, vse tipke so tam, kjer jih pri Canonovem kompaktnem aparatu pričakujemo, vendar so postavljene bolj pregledno kot ponavadi. Na trenutke aparat deluje, kot da je namenjen otrokom.

Že ko ga vključimo, zaigra drugačna glasba, kot smo je vajeni pri Canonih, pa tudi napis, ki se prikaže na zaslonu, je drugačen. Sam menu in celoten uporabniški vmesnik sta sicer enaka kot pri drugih Canonih, a to kljub vsemu pomeni dobro in logično razporeditev. Tisti lastniki ali lastnice, ki si ne želijo niti dostopa do menuja, pa lahko prestavijo v način easy, ki je na kolescu na vrhu aparata označen s srčkom. Ko je izbran ta program, je edina nastavitev, ki jo je moč spremeniti, delovanje bliskavice. Izbiramo lahko med načinom, ko se bo vklopila, če bo treba, ali pa jo popolnoma izklopimo. Za vse drugo poskrbi avtomatika. Tudi kakovosti posnetka v tem načinu ne moremo določati. V ohišju se sicer skriva povsem soliden objektiv, s povprečnim sodčkastim popačenjem na širokem delu in skoraj popolnoma ravno sliko na tele koncu. Opremljen je tudi z optično stabilizacijo slike, ki prav tako veliko pripomore h kakovosti posnetkov manj veščih uporabnic. Slika, ki jo prepušča tipalu z 10 megapikami ločljivosti, je dovolj ostra, da je na končnem izdelku vidnih veliko podrobnosti. Tipalo samo pa se odlikuje z razmeroma ugodnim razmerjem zrnatosti, zato lahko brez težav uporabljamo občutljivosti tja do ISO 800. Ko je svetloba zares slaba, lahko posežemo tudi po najvišji občutljivosti ISO 1600 ali pa izberemo poseben program, ki občutljivost še podvoji. Takrat postane slika sicer slabše vidna, pa ne zaradi zmanjšanja ločljivosti na 2 megapiki, temveč zaradi prevelikega mehčanja in zmanjševanja zrnatosti.

Aparat je primeren za vsakogar, ki si želi zelo enostavnega, kakovostnega in hkrati ugodnega aparata. Ali če za moške prevedemo v jezik bližajočih se prazničnih dni: darilo za vašo sveže navdušeno fotografinjo vas bo olajšalo za okroglih 180 evrov.

Canon Powershot E1

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,6; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,0 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 180 EUR.

Za: Ima optično iskalo, enostavna raba, poudarek na obliki in barvah za ženske, optična stabilizacija slike.

Proti: Na nekaterih delih na pogled ceneni materiali, hitro premikanje po posnetem videu je počasno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji