Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus E-520

H gneči v cenejšem razredu digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov so prispevali tudi v Olympusu, od koder smo dobili na preizkus model E-520, ki je naslednik lani predstavljenega modela E-510. Gre za cenovno ugoden aparat, ki predstavlja zlato sredino v Olympusovi ponudbi. Korak nad njim je profesionalni aparat E-3, pod njim pa model E-420, katerega bistvene prednosti sta nizka teža in ugodne mere, ima pa zato E-520 boljšo ergonomijo ter vgrajen sistem za stabilizacijo slike. Vsi aparati sodijo v Olympusov tako imenovani sistem štirih tretjin, ki ima malo manjše tipalo kot pri aparatih DSLR drugih izdelovalcev in zato višji faktor povečave goriščnice - te se pri Olympusu podvojijo.

Na prvi pogled lahko aparat hitro zamenjamo za predhodnika. Tudi na papirju je razlik malo. Efektivna ločljivost tipala je ostala enaka (deset megapikslov) in to je v primerjavi z novejšimi tekmeci razmeroma malo, v praksi pa težko opazimo razliko. Sistem za stabilizacijo slike ima sedaj tri načine delovanja. Že pri predhodniku smo lahko uporabili stabilizacijo le v vertikalni smeri (uporabno pri sledenju premikajočim se objektom v horizontali - avtomobilom, kolesarjem in podobno), sedaj pa jo lahko uporabimo tudi le v horizontalni smeri. Tako nam ta popravlja premike levo-desno, ne pa tudi gor in dol. Malce so povečali zaslon, z 2,5 palca na 2,7, ločljivost slednjega je ostala enaka, torej 230.000 pik. Močno je izboljšano ostrenje med načinom "Live View", čeprav je tako fotografiranje še vedno počasnejše kot pri preverjenem ogledu skozi okular. Je pa zelo uporabna možnost digitalne povečave med živim ogledom slike, ki nam pride prav zlasti pri ročnem ostrenju. Začetnim uporabnikom bo prišla prav tudi funkcija zaznavanja obrazov ("face detection"), ki jo poznamo iz kompaktnih digitalnih aparatov že nekaj časa. Tistim, ki imajo aparat večkrat na stojalu, pa je namenjena nova funkcija zaklopa ogledala ("mirror lock"), ki preprečuje tresenje zaradi premikanja.

Ko končamo z maloštevilnimi novostmi, vidimo, da so v Olympusu ostali pri preverjeni formuli. E-520 je, tako kot predhodnik, zelo kakovostno narejen aparat z dobro ergonomijo in odličnim ohišjem. Tipke so logično razporejene, dosedanji uporabniki aparatov tega podjetja se bodo takoj znašli, drugi pa bi znali imeti le nekaj težav z menuji. Ti so malce manj pregledni kot pri nekaterih tekmecih, a se jih kljub vsemu hitro navadimo. Od predhodnika pa je vendarle ostalo nekaj manjših težav. Prva je razmeroma majhen okular, zaradi katerega je slikanje v slabih svetlobnih razmerah še malce oteženo. Druga težava pa je sorazmerno visok šum pri višjih vrednostih ISO. Do ISO 400 še gre, pri 800 in 1600 pa Olympus rahlo zaostaja za konkurenco.

Palačinke?

Ko v Monitorju preizkušamo aparate DSLR, se osredotočimo predvsem na uporabniško vrednost slednjih. Včasih pa dobimo na preizkus tudi kak drug del opreme, denimo kak zanimivi objektiv. Eden takih je tudi Olympusov objektiv Zuiko 25 mm 1 : 2,8, ki mu lahko ljubkovalno rečemo tudi palačinka. Gre namreč za zelo tanek (23,5 mm) in lahek (95 g) objektiv fiksne goriščnice. Zaradi faktorja povečave goriščnice se na Olympusovih aparatih obnaša kot klasični 50 mm objektiv v formatu Leica. To je bila ena izmed najbolj standardnih goriščnic v dobi pred zum objektivi, saj pokriva približno tak vidni kot kakor človeško oko. Posledično je tudi izdelava razmeroma preprosta, objektivi te goriščnice pa veljajo za najcenejše sploh. Kljub temu gre za optično nadvse kakovostne objektive z neopaznim popačenjem in zelo dobro ostrino. Svetlobna vrednost 2,8 je pri zum objektivih domena tistih najdražjih, pri fiksnih objektivih pa skoraj vsakdanja.

Tanke objektive, palačinke, sicer poznamo že zelo dolgo, po njih pa so najbolj znani v Pentaxu, saj jih imajo kar nekaj v aktualni ponudbi. A se zdi Olympus bolj logičen izdelovalec takih objektivov, saj omogoča njihov standard štirih tretjin tudi manjše objektive kot pri drugih izdelovalcih. Hkrati izdelujejo najmanjši aparat DSLR, model E-420 (ki smo ga v Monitorju že preizkusili), ki ga v paketu ponujajo tudi z opisanim objektivom. Tako dobimo res lahek in majhen aparat, ki zmore skoraj vse, kar zmorejo veliki. Uporabnost zum objektiva pa nekateri rade volje zamenjamo za preprostost (in čar) kakovostnega fiksnega objektiva.

Olympus E-520

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 3648 × 2736.

Tipalo: Efektivno 10 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si

Cena: 598 EUR (ohišje), 698 EUR (ohišje in objektiv Zuiko 14-42 F3,5-5,6).

Za: Kakovost ohišja, stabilizacija slike.

Proti: Majhen okular, šum pri višjih ISO vrednostih.

Čeprav pri DSLRjih še ne najdemo na ducate nepotrebnih programov fotografiranja, kot je, denimo, program za slikanje domačih živali, nas to pri fotografiranju nikakor ne ovira.

Fotografije lahko z različnimi programi spremenimo v črno-bele, še hitreje pa to naredimo v samem aparatu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji