Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony DSC-H10

Sony poskuša, podobno kot drugi veliki izdelovalci, svoje kompaktne digitalne fotoaparate običajnim kupcem približati tako, da jih razvršča v skupine, ki jih opredeljuje neka bistvena značilnost. V razredu H so tako zbrane naprave z velikimi optičnimi povečavami.

Odlična stabilizacija slike pri največjem zumu

DSC-H10 je nadgrajena različica lanskoletnega modela H3. Zdaj se ponaša z velikim tripalčnim zaslonom, ki so mu s podvojenimi 230.000 pikami (na povprečno raven) povečali tudi ločljivost. Odbojna prevleka proti sončnim žarkom dobro rabi svojemu namenu, to pa po drugi strani pomeni, da bo po zaslonu kmalu vse polno prstnih odtisov. Če ob merah (106 × 68,5 × 48,9 mm) upoštevamo, da objektiv omogoča desetkratno optično povečavo, gre za enega manjših fotoaparatov s podobno zasnovo, ki ga lahko zaradi majhne teže upravljamo le z eno roko. Poseben poudarek si zasluži vgrajena bliskavica z velikim dometom (do 7 m), ki je zagotovo ena najboljših v tem razredu, lahko pa jo postavimo tudi ob bok fotoaparatom DSLR.

Sony DSC-H10

Sony-dsc-h10-1.png Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,4; ostrenje 50 cm-neskončno (makro 2 cm); domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 249,90 EUR.

Za: Bliskavica, stabilizacija slike, dimenzije glede na zum, cena.

Proti: Ni priložen kabel za prenos HD posnetkov, šum nad ISO 400.

Vgrajena tehnologija Super Steady Shot je namenjena stabilizaciji slike in to ji zelo dobro uspeva tudi pri večji povečavi. Razpon goriščnice objektiva (Carl Zeiss) od 38 do 380 mm (35 mm ekvivalent) sicer ni najprimernejši za izdelavo širokokotnih posnetkov (npr. celotne zbrane družbe v prostoru). Kljub temu da je mogoče vrednosti ISO nastaviti do 3200, pa so šum in učinki njegovega odstranjevanja opazni že pri veliko nižjih vrednostih (nad ISO 400).

Da je namenjen bolj amaterski skupini fotografov, nakazujejo številni prednastavljeni scenariji, ki jih lahko deloma prilagodimo v skladu s svojimi željami (in znanjem), hkrati pa to dokazuje tudi špartanska opremljenost z gumbi na ohišju. Tako praktično vse funkcije dosežemo prek zgolj enega, sicer preglednega, a časovno potratnega vmesnika. Glede na to, da lahko s H10 zajemamo posnetke v visoki ločljivosti (1080i), bi bilo smiselno, da bi lahko takšne prenesli tudi v računalnik, vendar je treba kabel dokupiti - posnetke nižjih kakovosti seveda lahko prenesemo.

Sony je z izdelavo H10 in ohranjanjem nizke cene močan tekmec v boju za domače uporabnike. S širokim naborom funkcij (kot je npr. prepoznavanje obrazov), preprosto rabo, zmogljivim tipalom (8 MP) in 10x optično povečavo je lahko dovolj dober razlog za nakup.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji