Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus mju 1050SW

Olympus je v svoji prodajni paleti ponudil celo floto odpornih fotoaparatov in trenutno prodaja kar tri modele. Kar nekaj aparatov je bilo bolj trpežnih od tokrat preizkušenega mju 1050SW, ki ga lahko potopimo le do globine 3 metrov, a so bili vsi videti kot nekaj posebnega, robustnega. Tokrat gre za zelo lep aparat, ki se na prvi pogled precej spogleduje s stilistično zasnovanim mju 1040.

Ko pogledamo pobliže, opazimo, da je aparat močno ojačan, zatesnjen in je aluminijasto ohišje veliko bolj čvrsto sestavljeno kot pri manjšem modelu. Tudi vratca, ki pokrivajo objektiv, delujejo silno močno in ne puščajo nobenega dvoma o trdnosti in vzdržljivosti. Za vratci se skriva tudi LEDica, ki nam po potrebi osvetli objekt, fotografiran v makro načinu, ali pa nam pomaga najti ključavnico v vratih. Na žalost bomo ob odprtju vratc nehote vklopili tudi fotoaparat.

Olympus mju 1050SW: Vzdržljivi Olympus je kos tudi mrzli reki Iški v istoimenskem vintgarju.

Z manjšim modelom pa si ta Olympus deli tudi nekatere druge dobre in slabe lastnosti, na primer uporabo kartic microSD s prilagojevalnikom, ki pa jih žal ni mogoče uporabiti za zajemanje panoramskega posnetka. Takega prilagojevalnika tudi ne moremo uporabiti v vsakem bralniku kartic xD. Smo pa opazili, da je ta aparat pri sestavljanju panoramskega posnetka nekoliko bolj uspešen od modela 1040. Prav tako smo tudi pri tem aparatu opazili, da je po tovarniških nastavitvah zaznavanje obrazov v portretnem načinu izklopljeno. In da tudi pri tem aparatu, kot pri veliki večini Olympusovih modelov, pri najvišji kakovosti ne moremo posneti video posnetka, daljšega od 10 sekund. In tega ne vedo niti vsi prodajalci, ki tržijo te aparate. Po njihovih zagotovilih naj bi se tako nesmiselno omejevanje končalo že pred nekaj leti. Pa velja še danes.

Je pa ta Olympus podedoval tudi zelo kakovostno tipalo, ki ne trpi za veliko mero zrnatosti, pri zmanjšani ločljivosti pa lahko zajamemo tudi zelo hiter niz zaporednih posnetkov. Dobro se znajde tudi pri ostrenju v nekoliko težjih razmerah, ima pa tudi nekaj zabavnih značilnosti. Prva je na primer zaznavanje nasmeškov, ko aparat fotografira šele takrat, ko se portretiranec nasmeji (to je v svojih fotoaparatih prvi predstavil Sony). Druga novost v svetu digitalne fotografije pa je t. i. Tap Control - upravljanje aparata s "trepljanjem". Ko na primer aparat udarimo z leve strani, nam ponudi možnost za nastavitev osvetlitve senc in z dvojnim udarcem po aparatu z vrha jo nato tudi izberemo. Najbolj zabavno je tako pregledovati fotografije in videoposnetke, žal pa se nam velikokrat zgodi, da kak ukaz sprožimo nehote. Vendar lahko to možnost kadarkoli tudi izklopimo, tako da ni bojazni, da bi nas ovirala pri fotografskih užitkih. Olympusovi inženirji so očitno odkrili, da je mogoče merilec pospeškov, ki je ponavadi zadolžen za zasuk fotografij, uporabiti tudi za zabavne dodatke. Ali lahko s temi tipali na servisu tudi odčitajo, koliko smo obremenili našega pokvarjenega Olympusa, pa žal ne vemo.

Olympusov model mju 1050SW je lep aparat, ki ga je enostavno uporabljati in mu vrednost dodatno dviguje predvsem odpornost proti padcem in vodi. Kljub zabavnim dodatkom in običajnemu videzu pa ni veliko dražji od predhodnika.

Olympus mju 1050SW

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,0; ostrenje 7 cm(makro)-neskončno; domet bliskavice 5,3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 318 evrov.

Za: Vodotesen in odporen proti padcem, lep kljub robustnosti, uporaben kot lučka, hitri zaporedni posnetki, kakovostna vratca objektiva.

Proti: Čas video posnetka pri najvišji kakovosti, po tovarniških nastavitvah v načinu portrait prepoznavanje obrazov ni vklopljeno, lučka je za vratci objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji