Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon CoolPix P5100

V svetu zmogljivejših kompaktnih fotoaparatov so že skoraj vsi izdelovalci prikazali model, katerega tipalo premore dvanajst milijonov pik. Tak Nikonov model je tokrat preizkušeni CoolPix P5100 (črka P pomeni performance), ki je naslednik slabo leto starega modela P5000. Na prvi pogled ju kar malce težko ločimo, po podrobnem pregledu vidimo, da je edina bistvena razlika novo tipalo.

Objektiv se hvali s triinpolkratno optično povečavo, kar pomeni goriščne razdalje od 35 do 123 mm. Svetlobno je še kar zmogljiv, svetlobna vrednost pri najširšem kotu je F2,7, pri najožjem pa bolj povprečnih F5,3. Nam pa zgledno pomaga optični stabilizator slike, ki glede na tresljaje premika lečo in tako poskrbi za ostrejše posnetke. Geometrija je kar dobra, popačenj je nekaj le pri najširšem kotu. Samo ohišje aparata je odlično, gre pa za kombinacijo kovine in kakovostne plastike. Tudi ergonomija je zelo dobra, zaradi lepo odebeljenega držala aparat zelo lepo leži v roki. Tipke so logično razporejene, tako da se tudi manj zahtevni uporabnikih hitro znajdejo. Dobrodošlo je kolesce za nastavitve posameznih parametrov, ki ga upravljamo s palcem, in pohitri delo z aparatom. So pa zato menuji malce manj prijazni in zahtevajo nekaj privajanja.

Kakovost fotografij je še kar dobra, sploh pri boljši svetlobi. Barve so odlične, tudi podrobnosti so solidne. Vendar se aparat slabše obnese pri višjih vrednostih ISO. Te sežejo do 2000, pri zmanjšani ločljivosti pet milijonov pik pa do (skoraj povsem neuporabnih) 3200. Aparat se dobro obnese do ISO 400, naprej pa vse prehitro opazimo šum. Nam pa zato pride kar prav zmogljiva bliskavica, ki po Nikonovih trditvah seže do osem metrov, to pa niti ni tako zgrešena ocena.

Aparat premore vse običajne samodejne programe, pri katerih avtomatika poskrbi za vse nastavitve. To opravlja kar dobro, le tu in tam je fotografija preveč osvetljena. Na voljo pa imamo tudi vse ročne nastavitve, ki pridejo še kako prav v težjih razmerah.

CoolPix P5100 je zmogljiv in dobro narejen aparat, ki pa mu kljub vsemu manjka nekaj malega, da bi opravičil razmeroma zasoljeno ceno. Za 429 evrov dobimo že kar nekaj zmogljivih fotoaparatov, našel bi se celo kak poceni DSLR.

Nikon CoolPix P5100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-123 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,3; ostrenje 0,3 m-neskončno (4 cm makro); domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno (64-800) ali ročno (do 2000, pri ločljivosti 5 MP do 3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 429 EUR.

Za: Ergonomija, domet bliskavice.

Proti: Cena, šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji